'S-GRAVELAND - Vele jaren hebben Marten en Oopjen de muren van Schaep en Burgh gesierd. Na in 2020 achter gesloten deuren te zijn verdwenen, zijn de levensgrote reproducties inmiddels weer te bewonderen in 's-Graveland. In Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek verwelkomen wij deze twee bijzondere gasten in de Eekhoornzaal. Luister op vrijdag 7 april naar het prachtige verhaal achter de schilderijen en wandel daarna met de gids over Buitenplaats Schaep en Burgh.

Rijke kooplieden

Amsterdam en 's-Graveland waren in de Gouden Eeuw onlosmakelijk met elkaar verbonden. Rijke kooplieden verbleven 's zomers in hun luxe verblijven buiten de stad. Elk jaar verhuisden ze met de mooiste stukken uit hun inventaris naar 's-Graveland. Zo hingen destijds de schilderijen Marten Soolmans en Oopjen Coppit van Rembrandt regelmatig op Schaep en Burgh.

Schaep en Burgh

Deze buitenplaats diende van 1815 tot 1877 als buitenverblijf van het echtpaar Anna van Winter en Willem van Loon. De schilderijen kwamen ieder voorjaar met de trekschuit van het stadspaleis aan de Herengracht naar 's-Graveland. Natuurmonumenten toont levensgrote reproducties van de schilderijen in de Eekhoornzaal van Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.

Wandeling over de buitenplaats

Het echtpaar Van Loon-Van Winter bracht veel tijd buiten door en ontvingen in huis en tuin vele gasten. Het huis kreeg een opknapbeurt en het park werd verfraaid onder leiding van de bekende landschapsarchitect Jan David Zocher jr. Nog steeds is het ontwerp goed zichtbaar in het landschap. Natuurmonumenten voert in tien jaar een groot herstelplan uit, in de geest van Zocher, om het landgoed weer te behouden voor de komende eeuw. Tijdens de wandeling wordt in woord en beeld het verhaal verteld van het parklandschap toen en nu.

Handig om te weten

· Let op: deze excursie start bij Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek.
· Koop van tevoren je tickets online.
· Honden kunnen niet mee.
· Zorg dat je een kwartier van tevoren aanwezig bent

Informatie
· Voor wie: Volwassenen
· Locatie: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, Noordereinde 54b, 1243 JJ ‘s-Graveland ‘
· Voor vragen: Bezoekerscentrum Gooi en Vechtstreek, 035 - 656 30 80
· Datum en tijd: Vrijdag 7 april 14.00 uur tot 16.00 uur
· Prijzen: Lid € 8.75, niet lid € 12.50
· Website: www.natuurmonumenten.nl/bcgooienvechtstreek