BUSSUM - Het staat nog niet honderd procent zeker vast dat het tragische ongeluk met een NS-bus in Bussum te wijten is aan technisch falen van de bus. Dat stelt Scania, de leverancier van de bewuste bus. "Het echte technische onderzoek gaat nu pas beginnen", aldus een woordvoerder.


Het tragische ongeluk, waarbij een moeder overleed nadat de bus meerdere auto's ramde en vervolgens de moeder en haar zoontje op een bakfiets aanreed, is voor de busleverancier geen reden om bussen van hetzelfde type aan de kant te houden. "Vooralsnog hebben wij geen redenen om te twijfelen aan de veiligheid van deze bus. De voorlopige conclusie die de politie heeft getrokken over het 'technisch falen' van de bus komt voort uit verklaringen van getuigen en camerabeelden. Een echt technisch onderzoek is er nog niet geweest."

Zwarte doos
Dat technische onderzoek gaat nu van start. Scania laat weten als bouwer en leverancier van de bus de politie te helpen met dat onderzoek. "Zo'n bus heeft een zwarte doos, die alle gegevens over de bus opslaat. Dat ding kan alleen worden uitgelezen door onze techneuten. Dat gaat de komende tijd gebeuren. Pas daarna kunnen we conclusies trekken en eventueel maatregelen nemen."

Nieuwe bus
Busvervoerder Jan de Wit Group, dat de betrokken bus via een onderaannemer inzette, laat weten dat de bewuste bus nieuw was. "De bus van de onderaannemer betrof een moderne Scania uit 2018", aldus directeur Walter de Wit.

De busvervoerder wil inhoudelijk verder nog niet reageren op de vermoedens van de politie. Wanneer het onderzoek naar de bus - en dus de toedracht van het ongeval - afgerond wordt, is nog niet bekend.