HILVERSUM - De 35-jarige vlogger Youness O. uit Hilversum is veroordeeld tot 240 dagen cel waarvan 193 dagen voorwaardelijk omdat hij seks had met een minderjarige.

De rechtbank in Lelystad achtte vandaag bewezen dat de man in september 2018 seks had met een meisje van vijftien uit Nijmegen. Ook had hij een filmpje in bezit waarop zij naakt te zien is, waardoor ook het bezit van kinderpornografisch materiaal bewezen is.

Naast de celstraf legde de rechtbank de vlogger een taakstraf op van 200 uur. O. kreeg ook een contactverbod opgelegd. Tegen hem was twee jaar cel geëist.

Lagere straf
De straf is lager mede omdat het onttrekken van het meisje aan het ouderlijk gezag, volgens de rechtbank niet bewezen is. Het Openbaar Ministerie (OM) vond dat O. het meisje in zijn woning had opgesloten.

Omdat O. al anderhalve maand in voorarrest zat, hoeft hij niet terug de cel in, reageerde zijn raadsman. Hij is tevreden met de uitspraak. "Mijn cliënt en ik hebben het gevoel dat het OM de strafeis niet alleen op de feiten maar ook op zijn irritante gedrag in zijn vlogs baseerde. De rechtbank heeft zijn reputatie niet laten meewegen", zei advocaat Anis Boumanjal.

Eerder in opspraak
De vlogger deed in 2015 in de talkshow Pauw provocerende uitspraken over Israëlische toeristen. Die uitspraken, eerder ook gedaan op Facebook, leidden tot een aangifte tegen hem door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). O. werd veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur wegens opruiing en het aanzetten tot geweld.