NAARDEN - Een 64-jarige man uit Naarden is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man was werkzaam op een basisschool in Weesp, waar hij tussen augustus en november 2019 ontucht pleegde bij zeven van zijn leerlingen, destijds tussen de 8 en 10 jaar oud.

Betast
De man werkte sinds september 2018 op de basisschool, waar hij les gaf aan de groepen 5, 6 en 7. In november 2019 vertelde het eerste slachtoffer thuis dat de verdachte aan haar had gezeten in de klas. Daarop volgden verklaringen van nog zes andere slachtoffers, die zich allemaal afspeelden in de periode tussen augustus en september 2019. De verdachte handelde steeds op ongeveer dezelfde manier. Als de slachtoffers bij hem kwamen voor uitleg van een opdracht, betastte hij hen. Ook moesten sommige slachtoffers aan zijn geslachtsdeel zitten. Dit gebeurde vaak terwijl zij vast stonden aan zijn bureau, terwijl de rest van de klas aan het werk was. De verdachte ontkende later alle betrokkenheid. Volgens zijn advocaat waren de slachtoffers beïnvloed in hun verklaringen.

Motief
De rechtbank volgt de verdachte niet. Alle slachtoffers hebben, onafhankelijk van elkaar, verklaard over wat er in de periode van 2,5 maand is gebeurd. De verklaringen van de slachtoffers en van hun ouders zijn getoetst door een deskundige, die concludeerde dat het onwaarschijnlijk is dat de verklaringen onderling zijn beïnvloed. Geen van de ouders of de slachtoffers hadden daarnaast een motief om de verdachte vals te beschuldigen.

Vertrouwenspositie
Als leerkracht had de verdachte een vertrouwenspositie en moest hij zorgen dat zijn klaslokaal een plek was waar leerlingen veilig konden zijn. Door zijn handelen heeft de verdachte ernstig misbruik gemaakt van deze positie. Eerder bleek uit psychologisch onderzoek dat de verdachte niet leidt aan een psychische stoornis en het risico op herhaling laag wordt ingeschat. De rechtbank volgt de conclusie over het risico op herhaling niet. Door de lange periode waarin de verdachte meermaals ontucht pleegde bij meerdere slachtoffers, kan niet worden uitgesloten dat de verdachte in de toekomst niet nog een keer een misdrijf begaat.

Grote schade
De verdachte heeft met zijn handelen grote schade aangebracht bij de slachtoffers en hun families en dat neemt de rechtbank hem zeer kwalijk. Het is nog onduidelijk welke gevolgen het misbruik voor de jonge slachtoffers heeft, maar door de slachtofferverklaringen van de ouders blijkt dat zich nu al grote problemen voordoen. De rechtbank vindt een lange celstraf dan ook op zijn plaats en veroordeelt de verdachte tot 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Dit komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie. De verdachte mag daarnaast niet meer in Weesp komen en de komende 8 jaar niet meer werken als docent. Ook moet hij de families van de slachtoffers een schadevergoeding betalen.