HILVERSUM - Twee mannen van beiden 23 jaar uit Hilversum zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot celstraffen, één van 4 jaar en een van 18 maanden. De verdachten achterhaalden met behulp van phishing-mails bankgegevens van meer dan zestig klanten van verschillende banken en bewogen een aantal van hen om geld over te maken. Hierbij maakten ze meer dan €480.000 buit.


Dreiging
Begin 2019 werkten de verdachten vanuit verschillende hotels in Nederland. De werkwijze was iedere keer ongeveer hetzelfde: rekeninghouders vernamen via e-mail dat er een dreiging was rondom hun bankrekening. Door op de link in de e-mail te klikken, konden de verdachten de inloggegevens achterhalen. Vervolgens nam één van de verdachten telefonisch contact op met de rekeninghouders en wist hen te overtuigen om het geld over te boeken naar een ‘veilige rekening’. In werkelijkheid verdween het geld naar een rekening van een zogenaamde katvanger en werd dit direct opgenomen en/of omgezet in bitcoins. In totaal werden ruim 50 mensen slachtoffer van de acties van verdachten.

Vertrouwen
De vaak oudere slachtoffers hebben grote geldbedragen overgemaakt op een, dachten zij, veilige manier. Door de geraffineerde werkwijze van verdachten is het vertrouwen van deze groep slachtoffers in het digitale betalingsverkeer ernstig geschaad. Niet alleen waren zij veel (spaar)geld kwijt, er heerst bij veel van hen nu ook een gevoel van onveiligheid. Dat neemt de rechtbank de verdachten zeer kwalijk.

Rol
Het aantal feiten waarvoor de beide verdachten terechtstonden verschilt. De eerste man werd niet alleen verdacht van verschillende soorten cybercrime, maar ook van witwassen. Ook wordt hij al vanaf 2017 verdacht van het plegen van strafbare feiten. Daarnaast had de verdachte een bepalende rol bij het daadwerkelijk binnendringen in de digitale bankomgeving van de rekeninghouders. Hij logde in op de bankaccounts van de slachtoffers en gaf de bankgegevens vervolgens aan de tweede verdachte. Hij zocht telefonisch contact met de rekeninghouders en overtuigde hen om ook echt geld over te maken. Deze verdachte was betrokken sinds januari 2019.

Straf
De eerste verdachte krijgt van de rechtbank 4 jaar gevangenisstraf opgelegd. De rechtbank heeft hierbij gekeken naar straffen in vergelijkbare zaken en naar de ernst van de feiten. Ook weegt mee dat de verdachte eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. De tweede verdachte krijgt 18 maanden cel. Anders dan de eerste verdachte is hij vrijgesproken van computervredebreuk. Daarnaast moeten de verdachten een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers, waaronder de verschillende banken.