MUIDERBERG - De man die gisteren strandde toen hij vanuit het haventje van eiland het Hooft zijn woonark het IJmeer probeerde op te slepen, wordt verdacht van slecht zeemanschap.


Het gaat om een 55-jarige Amsterdammer, schrijft de Politie Landelijke Eenheid Noordwest op Facebook. Na al meerdere keren de opdracht te hebben gekregen zijn woonark naar een geschikte locatie te verplaatsen, begon hij gisteren met een kleine sleepboot aan die klus.

Onderweg begon de woonark water te maken, en strandde het transport 'op de ondieptes voor Muiderberg'. Toen de eigenaar vervolgens gewond raakte aan zijn hand, besloot hij alarm te slaan. De KNRM haalde eigenaar van boord en bracht hem over naar een politieschip, waar hij verklaarde te zijn overvallen door de weersomslag.

Sleepboot weggesleept
Onderzoek aan boord van de woonark wees uit dat er een gat in de romp zat en de boot daardoor 'bijna helemaal op de bodem lag'. Bij een poging de ark weg te slepen, ging tot overmaat van ramp ook het sleepbootje van de eigenaar kapot.

De KNRM heeft sleepbootje weggesleept, de eigenaar is aan boord van het politieschip behandeld aan zijn verwondingen en ondervraagd. De man wordt onder meer verweten dat hij een te kleine sleepboot zou hebben gebruikt om de woonark te verplaatsen.

Kosten berging voor eigenaar
In overleg met Rijkswaterstaat zal worden besloten wie zorg draagt voor de berging van de woonark, al staat al wel vast dat de eigenaar daarvoor moet betalen.