HILVERSUM - De officier van justitie heeft vandaag acht jaar gevangenisstraf geëist tegen een 49-jarige man uit Hilversum die ervan verdacht wordt op 18 april 2020 een man te hebben gestoken op de Agatha Christiesingel in Amsterdam Zuidoost. Het 53-jarig slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De verdachte kon diezelfde nacht nog worden aangehouden omdat een getuige het kenteken van zijn auto had genoteerd. Hij bekende te hebben gestoken, maar verklaarde het uit zelfverdediging te hebben gedaan. Kort voor de steekpartij hadden de verdachte en het slachtoffer ruzie in een toko. De verdachte werd naar eigen zeggen door het slachtoffer getrapt en bij de keel gepakt. Ook zou het 53-jarige slachtoffer hebben gedreigd de verdachte te vermoorden. De ruzie zou daarna door het slachtoffer zijn voortgezet bij de auto van de verdachte waar de verdachte een vuistslag van het slachtoffer kreeg. Toen het slachtoffer hem greep, pakte de verdachte met zijn rechterhand in de val een mes.

Worsteling
Meerdere getuigen hebben verklaard over wat zij van het steekpartij en de ruzie vooraf hebben gezien. Volgens de officier van justitie kan uit de verschillende verklaringen worden opgemaakt dat de verdachte met het mes heeft gestoken voordat hij met het slachtoffer op de grond terecht kwam. Daarnaast zou hij het slachtoffer nog meerdere keren hebben gestoken toen zij samen op de grond lagen.

De verklaringen van de getuigen worden volgens de officier van justitie ondersteund door beelden waarop een deel van de steekpartij zichtbaar is. Op de beelden is niet te zien hoe ze op de grond terecht zijn gekomen of hoe lang de worsteling dan al aan de gang is. Te zien is dat het slachtoffer ongeveer één seconde bovenop de verdachte zit, waarna het slachtoffer naar rechts valt en op de grond terechtkomt. De verdachte gaat dan bovenop hem zitten en te zien is dat hij stekende bewegingen maakt met zijn rechterhand. Een andere man probeert hem dan weg te trekken.

Doodslag
Toen de politie op een melding afging, zagen zij het slachtoffer liggend op straat met veel bloed om hem heen. Onder meer was op de linker bovenzijde van zijn borst een zeer diepe en bloedende snee en zijn borst was bedekt met bloed. Ter plaatse werd het slachtoffer gereanimeerd en werd hij overgebracht naar het ziekenhuis waar hij overleed.

De officier van justitie is van oordeel dat de verdachte zich had kunnen onttrekken aan de situatie. De verdachte zat immers al in zijn auto of stond in de bestuurdersportier, al dan niet met één been in de auto. Op dat moment was er volgens de officier van justitie geen noodzaak tot verdediging. Daarnaast stond het steken met een mes niet in redelijke verhouding tot het handelen van het slachtoffer. De verdachte zou daarom geen beroep op noodweer kunnen doen en moeten worden veroordeeld voor doodslag.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.