HILVERSUM - De omgeving rondom de Sint Vituskerk in Hilversum werd vanmorgen ruim afgezet vanwege een verdacht pakketje. De afzetting rond de Emmastraat werd rond 14.00 uur opgeheven. De politie doet nog nader onderzoek naar de herkomst van de zwarte koffer. Ze roept mensen op zich te melden als ze weten wie die heeft achtergelaten bij de kerk.

Het pakketje werd naast de kerk aangetroffen. Het ging om een oude zwarte koffer. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plekke en onderzocht de koffer met een robot. Er werden geen explosieven gevonden.

Volgens een buurtbewoner cirkelden twee politiehelikopters door de lucht en stonden er ongeveer vier politieauto's bij de kerk. De dienst van 11:00 ging niet door. Toch waren er al enkele mensen in de kerk voordat de dienst begon: "Ze moesten via een zijuitgang naar buiten", liet de bewoner weten. Het tegenoverliggende Hotel Gooiland werd volledig ontruimd.

Photoshop
De kerk kwam onlangs nog in het nieuws omdat Geert Wilders op Twitter een foto deelde van een exploderende Vituskerk. Volgens de PVV-voorman zou de foto zijn gefotoshopt door terreurorganisatie IS. Op de tekst in de afbeelding viel te lezen dat 'de terreur is gekomen' en dat IS 'de ongelovigen wil afslachten en uitroeien'. De politie zei destijds tegen NH Nieuws op de hoogte te zijn van de afbeelding.

Of de verdachte koffer en het twitterbericht iets met elkaar te maken hebben, is nog onbekend.

De politie was niet bereikbaar voor commentaar. Er wordt nader onderzoek gedaan naar de herkomst van de zwarte koffer.