HILVERSUM - De officier van justitie heeft vandaag een geldboete van €500,- geëist voor belediging van de eigenaresse van ’t Perronnetje in Hilversum. Dit gebeurde op 17 augustus 2017 voor de ijssalon van aangeefster nadat zij zijn vriend met een stok had geslagen.

De nu 21-jarige verdachte zei die dag bij het incident op de Kleine Drift in Hilversum tegen aangeefster woorden als ‘kankernegerin’ en ‘kankeraap, ga lekker je boom in’. De verdachte heeft bekend deze woorden te hebben geroepen en gaf op de zitting aan dat hij schrok toen de vrouw zijn vriend met een stok sloeg. Zij begon met slaan en was niet aanspreekbaar, verklaarde hij. Daarom wilde hij haar afleiden zodat het geweld zou stoppen. De officier van justitie merkte op dat hij geschrokken of boos mocht zijn geweest, maar dat de geuite woorden onmiskenbaar bedoeld waren om de vrouw opzettelijk te beledigen. In haar eis hield de officier van justitie rekening met het discriminatoire karakter van de belediging, waardoor een hogere geldboete is geëist dan gebruikelijk voor belediging, maar ook met het lange tijdsverloop. De vordering van de benadeelde partij vroeg de officier af te wijzen nu deze niet in verband staat met de verdenking. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Het was de bedoeling deze zaak op dezelfde dag, 20 februari 2019, te behandelen als de strafzaak tegen de aangeefster terzake mishandeling van de vriend. Dat was evenwichtig geweest. De eigenaresse van ’t Perronnetje had echter een artikel 12-klacht ingediend zodat deze zaak toen niet kon worden behandeld. Zij wilde dat de jongeman niet alleen zou worden vervolgd voor belediging maar ook voor het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld. Deze klacht is door het Hof afgewezen. De vrouw werd zelf in 2019 ontslagen van rechtsvervolging. Weliswaar had ze zich schuldig gemaakt aan de mishandeling maar naar het oordeel van de rechtbank was dat de vrouw niet aan te rekenen vanwege een hevige emotie waarin zij toen verkeerde.