HILVERSUM - Tegen een 19-jarige man uit Hilversum is vandaag een celstraf en een werkstraf geëist voor haat zaaien, groepsbelediging en wapenbezit. De verdachte werd hier op 25 februari van dit jaar voor aangehouden. Aanleiding was een ambtsbericht van de AIVD dat de verdachte actief zou zijn binnen rechts-extremistische online groepen die aanzetten tot haat en geweld tegen onder andere Joden, moslims en niet-blanken. Ook zou hij een vuurwapen en een groot aantal messen bezitten.

Gezien de zorgelijke combinatie van rechtsextremistisch gedachtengoed en wapenbezit greep de politie gelijk in. Bij de doorzoeking van zijn woning werden inderdaad twee vuurwapens, een groot aantal messen en voorwerpen die met de Tweede Wereldoorlog te maken hebben aangetroffen en in beslag genomen. Uit zijn telefoon en laptop kwam naar voren dat hij op diverse sites berichten en beelden had geplaatst met teksten als “vermoord moslims”, “rassenoorlog nu, negers zijn apen” en “als het vermoorden van een Jood iets zou veranderen, zou ik nu in de gevangenis zitten… het zou een eer zijn hiervoor te sterven”. Ook verspreidde hij afbeeldingen van het SS-teken, de Hitlergroet, de cijfers 14/88 en hakenkruizen.

Het Openbaar Ministerie merkt dit alles aan als groepsbelediging en aanzetten tot haat, discriminatie of gewelddadig optreden tegen Joden, Moslims en negroïde mensen. Het wapenbezit betrof een Walther P38, een patroonmagazijn, een gasrevolver, een patroon en een hagelgeweer. Op de dag van de aanhouding zijn ook nog aangetroffen een stiletto, vlindermes en een nepgasdrukpistool, dat geschikt is voor afdreiging.

De officier van justitie gaf aan dat het herdenken van oorlogsslachtoffers op 4 mei belangrijk is want “nog altijd zijn er mensen die over Joden of andere groeperingen praten alsof ze minderwaardig zijn aan blanken. … Verdachte verheerlijkt het Arische ras en geeft aan bereid te zijn geweld te gebruiken tegen Moslims en Joden om hen en hun geloof te laten verdwijnen”. Ook merkte ze op: “Ik vind het schokkend hoeveel haat en agressie er doorklinkt in de teksten van de verdachte op verschillende fora”. Daarnaast zijn er zorgen over de verdachte zelf. Hij heeft de neiging zich naar binnen te keren, heeft een depressieve stoornis, een hoge mate van stress en een bedreigde persoonlijkheidsontwikkeling. Ook zijn er problemen met het gebruik van cannabis.

Gezien deze omstandigheden vond de officier van justitie het belangrijk dat de verdachte lange tijd begeleid wordt en hulp krijgt. Ze eiste zodoende een gevangenisstraf van 180 dagen waarvan 137 dagen voorwaardelijk, met een lange proeftijd van drie jaar. In die proeftijd moet hij begeleid worden door reclassering, een ambulante behandeling krijgen, mag hij geen alcohol en drugs gebruiken, geen rechtsextremistische websites bezoeken en moet hij begeleid wonen. Tenslotte vroeg de officier een werkstraf van 120 uur op te leggen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.