Menukaart
Uit het dossier volgt dat de verdachte betrokken was bij de productie van MDMA en amfetamine in woningen in Eemnes en Hilversum en in een schuur in Laren. Ook handelde hij in de periode van april 2019 tot en met mei 2021 in harddrugs. Hij leek zijn drugshandel te zien als normale consumentendienst. Onderzoek naar chatgesprekken toonde aan dat zijn ‘klanten’ via WhatsApp een menukaart toegestuurd kregen namens ‘De Nachtapotheker’, zoals de verdachte zich noemde. Op die menukaart presenteerde hij harddrugs op een klantvriendelijke manier, met een beloofde bezorgtijd van dertig minuten binnen het Gooi.
Bewuste keuze
De verdachte koos er bewust voor om geld te verdienen in de criminaliteit. De man ging berekenend te werk, door bijvoorbeeld steeds van dealtelefoon te wisselen en auto’s op naam van katvangers te zetten. Ook maakte hij gebruik van de beïnvloedbaarheid van een aan harddrugs verslaafde klant. Zo produceerde hij in de woning van die klant MDMA. De man wordt ook veroordeeld voor onder andere het hebben van een vuurwapen en het gebruik van onrechtmatig verkregen politie-informatie.
Afschrikwekkende werking
De rechtbank vindt het belangrijk dat ook voor de samenleving duidelijk wordt dat het ontoelaatbaar is wanneer dealen in harddrugs wordt gebruikt als inkomstenbron. Bij het bepalen van de duur van de gevangenisstraf heeft de rechtbank gekeken naar vergelijkbare zaken en komt zij tot een celstraf van 4,5 jaar. Net als de officier van justitie vindt ook de rechtbank een hoge geldboete van € 20.000,- op zijn plaats. De boete is een reactie op dit soort criminele activiteiten voor financieel gewin. Deze straf moet een afschrikwekkende werking hebben.