HILVERSUM - De rechtbank Rotterdam heeft vrijdag twee bitcoinhandelaren wegens witwassen gevangenisstraffen opgelegd van 2 en 2,5 jaar. Voor beiden geldt dat een deel van de straf - 6 maanden - voorwaardelijk is.

Bovendien heeft de rechtbank 1488 en 1044 bitcoins en ook een bedrag van 250.000 euro contant verbeurd verklaard. Tegen de huidige koers is de waarde van de bitcoins ongeveer 25 miljoen euro. Twee bedrijven van de handelaren kregen geldboetes van elk 45.000 euro opgelegd en zagen bedragen van 138.000 euro en 40.000 dollar verbeurd verklaard worden.

Op de lijst van verbeurd verklaarde goederen staan onder meer mobiele telefoons, harde schijven, andere computerapparatuur, een zilveren sieraad, een kostbaar herenhorloge en een personenauto. De Hilversumse handelaren kochten voor miljoenen euro’s contant bitcoins aan van particulieren en bedrijven. De bitcoinhandel was niet bekend bij de Belastingdienst. Klanten konden anoniem blijven, afspraken werden gemaakt op openbare plekken – meestal een fastfood restaurant in een grote stad - en er was geen deugdelijke administratie.

Darkweb
De handelaren vroegen de klanten niet om identiteitspapieren, terwijl vaak grote bedragen werden gewisseld. De verdachten, een man en zijn vrouw, kwam met klanten in contact via advertenties op internet en een marktplaats op het darkweb. Een groot deel van de verhandelde bitcoins droeg sporen van het darkweb.

De rechtbank heeft vastgesteld dat door de verdachten in tweeëneenhalf jaar ruim 16 miljoen euro hebben witgewassen.