Gooi en Vechtstreek - De politie blijft meldingen krijgen over babbeltrucs. Uiteraard stelt de politie alles in het werk om de daders op te sporen. Maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom vragen we opnieuw aandacht voor deze nare diefstalmethode en de preventietips.

Deze laffe oplichters slaan bij voorkeur toe bij mensen van 60 jaar en ouder. Ze weten zich vaak op slinkse wijze met een smoesje binnen te praten.

Trap er niet in en laat ze niet binnen, wat ze ook verzinnen.

85-jarige vrouw slachtoffer van babbeltruc
Een voorbeeld van afgelopen vrijdag 29 maart. Er wordt rond 15.00 uur in Naarden bij een 85-jarige vrouw aangebeld. De bewoonster doet open en ziet twee mannen staan. De twee stellen zich voor als medewerkers van een energiemaatschappij. De vrouw laat de mannen binnen. Terwijl de ene man een gesprek begint met de vrouw, verdwijnt de andere man uit beeld en doorzoekt de woning. Na het gesprek vertrekken de twee. De vrouw heeft dan nog niet in de gaten dat ze bestolen is van haar spullen. Enige tijd later komt ze erachter dat er sieraden en een geldbedrag zijn weggenomen.

Meerdere meldingen en aangiften
In de gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Wijdemeren duikt dit beeld de afgelopen tijd vaker op. Er zijn meerdere meldingen en aangiften binnengekomen van babbeltrucs of pogingen daartoe. In veel gevallen kwam er een signalement naar voren van twee net geklede mannen tussen de 40 en 50 jaar oud.
Een paar belangrijke tips!

(deel deze met je oma, opa, moeder, vader of andere oudere mensen in je omgeving)

  • Doe niet zomaar open. Kijk eerst door je raam of je deurspion om te zien wie er voor de deur staat.
  • Gebruik hiernaast altijd kierstandhouder of deurketting.
  • Wees alert op smoezen en laat je niet zomaar van de wijs brengen. Vraag om een legitimatiebewijs.
  • Bewaar geen sieraden of contact geld in zicht. Stopt dit en andere waardevolle spullen het liefst in een kluis.
  • Pin nooit aan de deur. Tenzij je zelf iets besteld hebt en daarover iets hebt afgesproken.
  • Als je iets is overkomen, blokkeer dan onmiddellijk je rekeningen.
  • Doe altijd aangifte via 0900 8844.
  • Zijn de daders nog in de buurt? Bel dan direct de politie via 112.
Extra informatie

Hier/>/> staat extra informatie en preventiefims over babbeltrucs en het voorkomen ervan. We hebben de korte preventiefilms ontwikkeld speciaal voor oudere inwoners. In de filmpjes worden informatie en tips gegeven.