HILVERSUM - De grote brand op de Laapersheide in Hilversum eerder deze maand is niet veroorzaakt door opzettelijke brandstichting. Dit blijkt uit politieonderzoek. Eén verdachte heeft zich bij de politie gemeld, nadat de politie een getuigenoproep in de media had gedaan. Tevens is een tweede verdachte aangehouden.

Op 8 april 2019 rond 19 uur ’s avonds vatte de Laapersheide in Hilversum, aan de zuidzijde van het spoor, vlam. Het was droog die dag en er stond een harde wind. Het vuur greep snel om zich heen.

De brand werd landelijk nieuws. Boven Hilversum en omgeving was een enorme rookkolom zichtbaar. Het treinverkeer tussen Hilversum en Utrecht – een spoorlijn die over de heide loopt - moest tijdelijk worden stilgelegd. En de brandweer moest massaal uitrukken. Er waren zo’n 10 blusvoertuigen nodig om de brand te blussen. Rond 21 uur gaf de brandweer het sein brand meester. Een politiehelikopter hielp nog vanuit de lucht om de laatste brandhaarden op te sporen met de warmtebeeldcamera.

Door de grote natuurbrand werd ruim zes hectare heide verwoest. De politie startte direct een onderzoek naar de oorzaak van de brand. Volgens getuigen zouden er vuurwerkknallen te horen zijn geweest.

Nu blijkt uit onderzoek dat er met vuurwerk gespeeld werd, waardoor de brand ontstond. De verdachten zijn in de leeftijd van 14 en 15 jaar. Ze zijn beiden na verhoor weer heengezonden.