HILVERSUM - Een 21-jarige man uit Hilversum is veroordeeld voor het beledigen van de voormalige eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum. De man riep in augustus 2017 heftige en racistische woorden naar de vrouw. De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt hem tot het betalen van een boete van 500 euro en het betalen van een schadevergoeding aan de vrouw.

Gebrek aan respect
Op 17 augustus 2017 gaat het goed mis voor de ijssalon van de vrouw. Zij was voor haar winkel haar auto aan het uitladen toen er een mandarijn in haar richting werd aangegooid. Nadat zij haar zoontje naar binnen bracht is zij op de jongens afgelopen. Zij is toen uitgescholden voor onder andere kankernegerin, kankeraap en kankerzwarte. Hierop heeft zij een stok van een dweil gepakt en één van de jongens geslagen. De man gaf op zitting toe de vrouw te hebben uitgescholden. Hiermee heeft hij zich schuldig gemaakt aan belediging. De woorden zijn bijzonder kwetsend en ze hebben het slachtoffer ook diep geraakt. Het op deze manier uitschelden van de vrouw noemt de rechtbank een gebrek aan respect. Daar komt bij dat de man een opname van de ruzie maakte en deze door een derde online werd gezet. Dit leidde destijds tot veel onrust op social media en zowel de landelijke- als regionale media schonken aandacht aan deze zaak.

Strafmaat
Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank onder andere gekeken naar straffen die in soortgelijke zaken worden opgelegd. Ook houdt de rechtbank rekening met het feit dat de redelijke termijn in deze zaak is overschreden. De man is in september 2017 voor het eerst door de politie gehoord. Een verdachte mag ervan uitgaan dat binnen 2 jaar nadat de vervolging start een vonnis ligt. Al met al komt de rechtbank tot het opleggen van een geldboete van 500 euro zoals ook geëist door de officier van justitie. Daarnaast moet hij een schadevergoeding van in totaal 400 euro betalen.

De strafzaak tegen de vrouw – voor het slaan van één van de jongens – is in 2019 al behandeld. De rechtbank oordeelde dat de vrouw niet strafbaar is omdat er sprake was van putatief noodweer exces.