HILVERSUM - Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag uitspraak gedaan in de ontnemingszaak tegen een man uit Hilversum. Het hof legt hem in hoger beroep een ontnemingsmaatregel op. Hij moet een bedrag van € 4.679.543,91 aan criminele verdiensten betalen aan de Staat der Nederlanden. Het hof veroordeelde hem in 2017 al wegens het leiden van een criminele organisatie, witwassen, bedreiging, poging tot zware mishandeling en poging tot afpersing. Het openbaar ministerie vorderde in hoger beroep een bedrag van ruim € 5,7 miljoen. Het onderzoek staat bekend onder de naam Andes.

Onverklaarbaar vermogen
Met welke delicten de man het geld precies verdiende is niet duidelijk geworden. Hij had grote geldbedragen in zijn bezit die niet uit legale verdiensten kunnen worden verklaard. Daarom moet worden geconcludeerd dat ze uit criminele activiteiten afkomstig zijn. Het gaat onder meer om bedragen die hij besteedde aan vakanties, auto’s voor hem en (ex-) vriendinnen, dure horloges en gelden die hij bij een ex-vriendin en een vriend in bewaring gaf.

Deelvrijspraken
In de strafzaak ging het onder meer om witwassen. Dat is het bezit of gebruik van crimineel geld. Daarbij is de veroordeelde ter zake van sommige bedragen vrijgesproken. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van de ontnemingsmaatregel. Daarom wijst het hof niet de gehele oorspronkelijke vordering van € 7,3 miljoen toe.

Ex-vriendin ook veroordeeld
Het hof heeft ook uitspraak gedaan in de ontnemingszaak tegen een ex-vriendin van de veroordeelde. Zij had een bedrag van € 2,7 miljoen van hem in bewaring gekregen en dit geheel of gedeeltelijk verduisterd. Onduidelijk is gebleven hoeveel ze hiervan heeft uitgegeven. Het hof schat dit op € 100.000. Omdat de procedure lang duurde, hoeft ze dit niet geheel aan de Staat te betalen. Het hof legt haar een ontnemingsmaatregel van € 95.000 op.