LOOSDRECHT - Vandaag staan Walter en Casper van W. opnieuw voor de rechter voor betrokkenheid bij het dodelijk ongeluk in Loosdrecht waarbij Fleur Balkestein om het leven kwam. De twee waren het niet eens met de straffen die ze kregen, dus buigt het Hof zich vandaag opnieuw over de zaak.

Op 16 maart 2016 is de 19-jarige Fleur Balkestein op een chaletpark in Loosdrecht waar ze een vriend van de familie heeft geknipt. Wanneer ze het park verlaat en de Nieuw-Loosdrechtsedijk oprijdt, wordt ze vol in de flank geraakt door de auto van Walter van W.

Hij scheurt samen met zijn zoon Casper met hoge snelheden over de dijk. Ze zijn samen wat wezen drinken en allebei in hun eigen auto op weg naar huis. Walter van W. blijkt onder invloed van alcohol. Uit een reconstructie blijkt dat de auto van Walter een snelheid had tussen de 150 en 187 kilometer per uur. "Bovendien had het rijgedrag van de mannen een wedstrijdmatig karakter", zo valt te lezen in de uitspraak van de rechter.

Straf
Walter van W. wordt veroordeeld tot vier jaar celstraf en een rijontzegging van vijf jaar. Zijn zoon wordt vrijgesproken van dood door schuld. Hij krijgt een werkstraf van 100 uur en mag een jaar lang niet rijden.

Het vonnis legt uit: "Bij het bepalen van de hoogte van de straf neemt de rechtbank onder andere mee dat de 54-jarige man – tegen een stortvloed aan bewijs - blijft ontkennen dat hij met een extreem hoge snelheid reed. Ook het feit dat hij al vijf keer eerder is veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol laat de rechtbank meewegen."

Hoger beroep
Zowel het OM als beide verdachten zijn het niet eens met de uitspraak en gaan in hoger beroep. Afgelopen zomer was de eerste zitting en daar vroeg de advocaat opnieuw naar onderzoek van het rijgedrag van Fleur.

"Ik heb gemotiveerd betoogd dat het aannemelijk is dat Fleur - vlak voordat Walter de plaats van het ongeval was genaderd - plotseling de weg is opgedraaid. En dat het ongeluk dus ook had plaatsgevonden als hij de maximumsnelheid had gereden", zei advocaat Hogewind tijdens de rechtszaak. "Daarnaast ben ik van mening dat eventuele medeschuld van Fleur aan het ongeluk bij een bewezen verklaring van invloed zou kunnen zijn op de strafmaat." De rechter wees alle verzoeken van de advocaat af.

Vandaag wordt er opnieuw inhoudelijk gesproken over de zaak. De familie van Fleur zal aanwezig zijn en gebruik maken van hun spreekrecht.