HILVERSUM - Een inmiddels 18-jarige jongen uit het Gelderse Voorst is veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf en jeugd-tbs voor een reeks gewapende overvallen. Met een jonge vrouw trok hij als een moderne Bonnie & Clyde eind vorig jaar op rooftocht door het land. De twee overvielen ook twee supermarkten in Hilversum en Bussum.

De overvallen hadden een grote impact op de kassamedewerkers, zo bleek tijdens de rechtszaak. De caissières gaven aan dat ze heel erg bang waren voor de overvaller en twee vrezen voor altijd het angstige gevoel te hebben.

De jongen (toen 17) was tijdens de overvallen verminderd toerekeningsvatbaar, oordeelde de rechter. Dat heeft mede veroorzaakt dat hij een lagere straf heeft gekregen. Verder vindt de rechtbank dat de dader moet worden behandeld aan zijn psychische stoornissen. De jeugd-tbs kan later worden omgezet naar tbs, mocht het nodig zijn.

Duizenden euro's
Eind oktober en begin november overviel de jongen met het 18-jarige meisje vijf supermarkten. Hierbij gingen ze er met duizenden euro's vandoor. De twee werden opgepakt toen ze zich schuilhielden in een hotel. De jonge vrouw wordt later berecht.