HILVERSUM - Het Openbaar Ministerie heeft cassatie tegen de uitspraak in de zaak van de doodgereden Hilversumse Fleur Balkestein ingetrokken. Daarmee zijn de straffen voor vader Walter van W. en zoon Casper definitief, zo bevestigt het Openbaar Ministerie aan NH Nieuws.

Walter van W. uit Loosdrecht kreeg in april drie jaar cel en een rijverbod van vijf jaar opgelegd van het Hof voor het doodrijden op 16 maart 2016 van de 19-jarige Fleur Balkestein uit Hilversum.

Uit een reconstructie bleek dat de auto van Walter een snelheid had tussen de 150 en 187 kilometer per uur.

De straf voor Walter van W. viel bij hoger beroep een jaar lager uit dan hij in eerste instantie kreeg van de rechter. Dat kwam omdat het Hof vond dat er geen bewijs is voor een straatrace of 'rijgedrag met een wedstrijdmatig karakter'. Eerder sprak de rechter daar in het vonnis wel van.

Zoon Casper van W. kreeg een werkstraf van 100 uur en een rijontzegging van een jaar, waar een jaar cel was geëist in hoger beroep. Het Hof stelde dat niet bewezen kan worden dat het rijgedrag van Casper van invloed is geweest op het ongeluk. Walter van W. heeft 'zeer onvoorzichtig gereden, maar niet roekeloos'.

Niet inhoudelijk
Het OM kondigde twee weken na het hoger beroep aan in cassatie te gaan. "Het OM heeft tijd nodig om deze zaak nog eens goed onder de loep te nemen. We willen deze zaak nog eens zorgvuldig bekijken en hebben daarom cassatie ingesteld", zo zei de woordvoerder van het OM destijds.

Nu de uitspraak nader bekeken is, is het OM tot de conclusie gekomen dat cassatie weinig zal opleveren omdat de uitspraak niet inhoudelijk wordt beoordeeld. "Het Hof en het OM kijken anders tegen de zaak aan, maar dat is geen reden om in cassatie te gaan. De Hoge Raad kijkt alleen of het Gerechtshof het recht en de procesregels goed heeft uitgelegd en toegepast. Daarnaast kijkt de hoge raad of een uitspraak voldoende is onderbouwd."

Ook de twee mannen zijn niet in cassatie gegaan en dat betekent dat de straf nu vaststaat. De nabestaanden zijn volgens het OM geïnfomeerd.