LOOSDRECHT - De Loosdrechtse vader en zoon die verdacht worden van betrokkenheid bij het dodelijke ongeluk van de Hilversumse Fleur Balkestein, nemen de volledige verantwoordelijkheid. Walter en Casper van W. legden vandaag aan het begin van de hoger beroep zitting een emotionele verklaring af. Tijdens eerdere zittingen werd nog ontkend dat ze te hard hebben gereden.

"Ik aanvaard volledige verantwoordelijkheid voor het ongeval met dodelijke afloop. Tevens ben ik volledig verantwoordelijk voor een te hoge snelheid met drank op", vertelt Walter van W. met gebroken stem. Zijn auto raakte op 16 maart 2016 vol de auto van Fleur in de flank. Twee weken later overleed ze aan haar verwondingen.

Op de bewuste avond waren vader en zoon Walter en Casper van W. onderweg naar huis in aparte auto's. Ze waren wat wezen drinken en met hoge snelheden rond de 167 kilometer per uur reden ze over de Nieuw-Loosdrechtsedijk. De rechter spreekt van een 'wedstrijdmatig karakter' tussen de twee auto's.

Morele verantwoordelijkheid
Maar Walter wil benadrukken dat er geen sprake was van een straatrace. "Er is die avond geen sprake geweest van een race, maar dat is voor mijn morele verantwoordelijkheid voor het ongeluk niet relevant. Of het juridisch iets uitmaakt, laat ik aan mijn advocaat over."

Ook zijn zoon Casper geeft een korte verklaring. "De reden voor hoger beroep is niet dat ik mijn verantwoordelijkheid niet zie. Ik heb te hard gereden op weg naar het huis van mijn vader. Dat had niet gemogen. Niets kan het goedpraten. Maar ik heb nog nooit van mijn leven een wedstrijd of straatrace met mijn vader gereden."

Oprechte excuses
Het is voor de eerste keer dat ze emotie tonen tijdens de zitting. "Het is mijn schuld dat mevrouw Balkestein overleden. Ik wil mijn oprechte excuses aanbieden aan de familie. Er is geen moment dat ik er niet aan denk. Het spijt mij uit het diepst van mijn hart", aldus Walter.

Casper voegt hier aan toe: "Ik ben tijdens de vorige zitting niet overgekomen zoals ik zelf ben. Dat vind ik verschrikkelijk. Ik vind het moeilijk om gevoel over te brengen. Dat betekent niet dat ik geen gevoel heb, ik ben ook een mens van vlees en bloed. Ik denk ook altijd aan Fleur."