HILVERSUM - Vandaag begint bij de rechtbank in Lelystad de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak rondom twee gewelddadige incidenten op Mallorca in de nacht van 13 op 14 juli 2021. Tien jonge Nederlandse toeristen werden hiervan het slachtoffer. Een van hen, Carlo Heuvelman, kwam als gevolg van het geweld om het leven.

De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar wat er die nacht is gebeurd in de badplaats El Arenal en wie daarvoor verantwoordelijk kan worden gehouden. Dit heeft er toe geleid dat negen jonge mannen van een vriendengroep uit Hilversum van 19 en 20 jaar oud voor de rechter moeten verschijnen. Ze hebben in de visie van het OM op verschillende manieren een aandeel gehad in het brute geweld. Alle mannen worden verdacht van openlijk geweld. Een deel van hen wordt ook vervolgd voor doodslag en/of poging doodslag.

Geweld bij café De Zaak

Een eerste vechtpartij vond plaats bij café De zaak. Hierbij is een slachtoffer dusdanig geschopt, dat er volgens het OM sprake is van poging doodslag. Zes van de verdachten worden hiervoor vervolgd. Dezelfde mannen en een medeverdachte worden ook verdacht van het plegen van openlijk geweld bij hetzelfde café tegen vier andere slachtoffers.

Geweld bij café Bierexpress

Later op de avond vond een heftige geweldsuitbarsting plaats bij café Bierexpress. Hierbij kwam Carlo Heuvelman op trieste wijze om het leven. Drie mannen worden als gevolg hiervan verdacht van doodslag. Daarnaast vervolgt het OM deze verdachten voor poging doodslag op een ander slachtoffer dat bij dit incident werd aangevallen. Ook worden deze drie mannen en vijf medeverdachten vervolgd voor het plegen van openlijk geweld tegen drie andere slachtoffers.

Strafeisen verwacht op 17 oktober

Voor de inhoudelijke behandeling van deze zaak staan twaalf zittingsdagen gepland. Op rechtspraak.nl staat een planning gepubliceerd. Naar verwachting zal het Openbaar Ministerie op maandag 17 oktober het requisitoir houden. Dan zullen de officieren van justitie hun visie op de zaak geven, het bewijs in de zaak presenteren en straffen eisen tegen de verschillende verdachten.