HUIZEN - Een 46-jarige man uit Huizen moet wat het OM betreft vier jaar gevangenisstraf krijgen. De man wordt verdacht van een woningoverval in Huizen. Daarbij dwong hij het slachtoffer om in de auto te stappen en op meerdere plaatsen geld te pinnen.


De overval vond plaats op 11 oktober 2022. De verdachte dringt, volgens het OM, in de nachtelijke uren binnen bij een woning in Huizen. Daar dwingt hij de bewoner onder dreiging van een steekwapen om waardevolle goederen af te staan, zoals zijn horloge, trouwring, telefoon en bankpassen. Vervolgens wordt hetzelfde slachtoffer gedwongen om in zijn eigen auto te stappen en met de verdachte bij verschillende tankstations geld te pinnen. De autorit leidt hen langs Almere, Eemnes en Hilversum.

Onveilig in eigen huis

In de visie van het OM zijn de daden van de verdachte schokkend. “Het idee dat dit je in jouw eigen huis kan overkomen, zijn gedachten die veel mensen bang maken en die ervoor zorgen dat ze zich niet meer veilig voelen in hun eigen huis en hun buurt”, legt de officier van justitie uit. “Het maakt enorm indruk als iemand in de avonduren in jouw woning staat en dan met een steekvoorwerp dreigt en zegt dat hij geld nodig heeft voor zijn drugsverslaving.”

Uiteindelijk wordt de politie ingeschakeld omdat medewerkers van het tankstation zien dat er iets niet in de haak is, als ze het slachtoffer zien met de met zonnebril en sjaal vermomde verdachte. Door het signalement slaat politie aan op de persoon verdachte, die zij kennen van eerdere strafbare feiten. Verdachte wordt enige tijd later in de omgeving van zijn woning aangehouden, met een aantal van de gestolen spullen op zak.

Enorm onveilige situatie

Niemand raakt gewond, maar de situatie had gemakkelijk veel slechter kunnen aflopen. “Het is niet uit de hand gelopen omdat het slachtoffer de kalmte wist te bewaren”, zegt de officier van justitie. “De verdachte had helemaal niks te zoeken in de woning van het slachtoffer en heeft voor een enorm onveilige situatie gezorgd.”

Gezien de ernstige feiten is wat het OM betreft een onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats. Daar komt nog bij dat er strafverzwarende omstandigheden zijn. “Zijn strafblad laat eerdere vermogensdelicten zien en hij liep bovendien in een proeftijd”, legt de officier van justitie uit. Ook de houding van de verdachte is zorgwekkend. “Verdachte bagatelliseert de ernst van de feiten enorm en neemt geen verantwoordelijkheid. Hij beseft nog steeds niet wat hij gedaan heeft.”

Alles meewegende eist het Openbaar Ministerie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar, met aftrek van voorarrest. Ook eist de officier van justitie dat een eerder opgelegde voorwaardelijke straf alsnog wordt uitgezeten.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.