HILVERSUM - In de Mallorca-zaak zijn zeven verdachten in hoger beroep gegaan. Van de zeven verdachten zitten vijf verdachten in voorarrest. Het hof schorst onder voorwaarden het voorarrest van vier verdachten in de Mallorca-zaak.


Het hof heeft daarbij gelet op het algemeen uitgangspunt van het Europees hof voor de rechten van de mens dat een verdachte in principe in vrijheid zijn proces mag afwachten.

Daarnaast heeft het hof gelet op de jeugdige leeftijd van de verdachten en het feit dat in hoger beroep nog beslist moet worden of het volwassenen- of het jeugdstrafrecht van toepassing moet zijn. Ook heeft het hof meegewogen dat de inhoudelijke behandeling van de zaak niet voor het einde van het jaar zal plaatsvinden.
Het hof verbindt aan de schorsing van het voorarrest voorwaarden zoals toezicht van de reclassering en een contactverbod met de slachtoffers.

Dat het hof nu de voorlopige hechtenis schorst bij vier verdachten betekent niet dat aan deze verdachten niet opnieuw een gevangenisstraf kan worden opgelegd. Daarover wordt beslist na de inhoudelijke behandeling van de zaak.

De vier verdachten die hun proces in vrijheid mogen afwachten zijn door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Carlo of zijn daarvoor niet vervolgd.
Verdachte S.B. blijft wel langer in voorarrest. Het hof heeft dat beslist omdat hij van vijf ernstige feiten wordt verdacht waaronder de doodslag op Carlo en door de rechtbank is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar.

Het hof verwacht dat de inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvindt in december van dit jaar.

Lees meer op www.rechtspraak.nl/bekende-rechtszaken/mallorcazaak.