BUSSUM - Veel mensen waren op 8 januari 2020 getuige van een verkeersongeval aan de Comeniuslaan in Bussum waarbij een jonge vrouw kwam te overlijden. Een passagiersbus reed een auto aan, die een bakfiets met moeder en kind raakte. De moeder viel en kwam onder de bus terecht. Ze overleed ter plaatse.

De chauffeur, een 61-jarige man uit Amstelveen, was die dag opgeroepen om een extra busdienst te rijden vanwege een seinstoring bij de NS. Het was die dag erg druk op de weg. Nadat de chauffeur passagiers had uitgelaten op de Comeniuslaan, trok de bus opeens heel snel op. De bus leek op hol geslagen, zo beschreven getuigen het, en raakte de auto die voor de bus reed.

Onderzoek aan de bus heeft uitgewezen dat er geen technisch gebrek was. Het kan zodoende niet anders dan dat het een bedieningsfout was. De chauffeur moet het gaspedaal hebben ingedrukt in plaats van de rem. Met de chauffeur was niets aan de hand: hij was niet onder invloed, lette goed op de situatie op de weg en was zich bewust van het drukke verkeer. Maar, zo meende de officier, van een beroepschauffeur mag worden verwacht dat hij een dergelijke bedieningsfout niet maakt. Ook al had hij geen enkele opzet, het ongeluk is wel zijn schuld. De officier sprak van ‘een aanmerkelijke mate van verwijtbare onvoorzichtigheid’.

De officier had begrip voor de gevolgen voor de chauffeur die zei “er echt kapot van te zijn” maar wees ook op het immense verdriet van de familie van de overleden vrouw, die op de dag van de aanrijding elf weken zwanger was. “Het is een cliché”, besloot de officier. “maar in dit soort zaken zijn er alleen maar verliezers”. Het Openbaar Ministerie eiste 240 uur werkstraf en een jaar ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.