HILVERSUM - Veel mensen kopen en verkopen tweedehands goederen op online marktplaatsen. Maar zij zijn niet de enige die zich hier ophouden. Ook criminelen maken gebruik van verkoopsites om nietsvermoedende verkopers op te lichten. Na verschillende aangiftes in Laren en Blaricum heeft de politie zes verdachten aangehouden. Ontdek hoe u zich kunt beschermen tegen deze vorm van phishing én hoe u geen geldezel wordt.

Het komt vaker voor dat de politie in een korte periode meerdere aangiftes binnenkrijgt over eenzelfde soort fraude met betaalapps van banken. Onlangs was dit het geval in Laren en Blaricum. Vanaf december 2018 ontvingen we meerdere aangiftes waarbij een zogenaamde geïnteresseerde koper op Marktplaats de slachtoffers geld afhandig probeerde te maken via een 1 cent betaalverzoek. Hierbij werden diverse slachtoffers ook bedreigd en afgeperst.

Na onderzoek zijn van januari tot en met maart zes verdachten opgepakt. Zij worden verdacht van computervredebreuk, oplichting, bedreiging en/of afpersing. Twee van de zes verdachten waren zogenoemde geldezels. De geldezels zijn twee jongens van 15 en 16 jaar uit Bussum en Hilversum. De andere vier verdachten zijn drie jongens van 16 jaar uit Nederhorst den Berg, Hilversum en Huizen en een man van 19 uit Hengelo. Alle verdachten zitten nog vast.