HILVERSUM - Stichting Binga-Support is in september 2020 opgericht door twee Hilversumse gezinnen. Tijdens een rondreis in 2019 door zuidelijk Afrika ontmoetten zij Chipo Siakabwa, een 37- jarige weduwe met vijf kinderen. Als blinde albino vrouw met huidkanker heeft zij het extra zwaar in een toch al zo armlastig land. Al tijdens hun vakantie probeerden de twee gezinnen Chipo te helpen met het regelen van lokale ondersteuning. Terug in Hilversum liet het verhaal van Chipo en de situatie hen niet los. Het idee werd geboren om Chipo en de community waar zij woont, in de regio Binga, blijvend te ondersteunen middels een stichting.

Zimbabwe, ooit de graanschuur van Afrika, is na het bewind van dictator Robert Mugabe een berooid land geworden. De hyperinflatie bedraagt 500 miljard procent, de werkeloosheid is meer dan 95 procent, toeristen blijven weg, er is droogte en hongersnood. Zeker door de COVID-19 maatregelen is er nu vooral behoefte aan voedsel en voldoende water. Binga-Support hoopt voor de Magobbo gemeenschap in de regio Binga het verschil te kunnen maken.

In 2020 hielpen Frits, Natasja, Mart-Jan en Marianne de 25 armste gezinnen van de gemeenschap maandelijks met een zak maismeel. Binga-Support wil in 2021 de hele gemeenschap een stap verder helpen door een nieuwe waterpomp te slaan. Magobbo beschikt nog maar over één werkende waterpomp die zoutig water oppompt. Daar willen wij wat aan doen. Het volgende project zal zich richten op de school en de ontwikkeling van de kinderen.

Stichting Binga-Support blijft zich met food4food en water4water acties inzetten voor de Magobbo gemeenschap. Doel is om deze gemeenschap blijvend te ondersteunen en vooral zelfredzaam te maken. Daarom gaat 100% van jouw donatie naar Zimbabwe en worden de kosten voor de stichting volledig betaald door de bestuurders.