Noord-Holland: Ook in Noord-Holland investeren steeds meer inwoners in cryptocurrency en ontdekken ze meer kansen online zoals het online betalen bij webshops en het betalen met je telefoon in fysieke winkels. Veel mensen kopen voor het eerst crypto terwijl anderen al jarenlang actief hierin zijn. Wat beginnende investeerders en ervaren investeerders gemeen hebben, is dat ze beiden willen dat hun investering en geld veilig bewaard wordt en altijd toegankelijk blijft voor jezelf, zodat hackers of scammers buiten de deur blijven. Ook nu dat er veel meer mogelijkheden online bijkomen, willen mensen zich veilig voelen online. Maar hoe pak je dat goed aan?
Een eWallet is een online dienst of een softwareprogramma waarmee je elektronische transacties kunt uitvoeren in een fysieke of online winkel met je telefoon of computer. Denk aan Apple Pay of Google Pay bijvoorbeeld, hiermee kun je contactloos betalen in fysieke winkels en hoef je dus geen geld op zak te dragen. Bijvoorbeeld in het winkelcentrum Kerkelanden accepteren winkels ook elektronische betalingen. eWallets kun je eigenlijk zien als een soort online bankrekeningnummer waar je geld op kunt zetten en waarmee je kunt betalen.
Dan heb je de Bitcoin Wallets, dit is een soortgelijk softwareprogramma. Het grote verschil tussen de eWallet en een Bitcoin Wallet, of ook wel een crypto wallet genoemd, is dat je met deze wallet cryptocurrencies kunt kopen, verzenden en ontvangen. Deze Bitcoin of crypto wallets worden verdeeld in twee categorieën: hot en cold wallets. Hot wallets zijn verbonden met het internet. Deze komt vaker voor omdat ze toegankelijker zijn, maar daarentegen ook kwetsbaarder voor hackers. Een cold wallet is een offline wallet, zoals een USB-stick. Om de beste crypto wallets te vinden moet je je goed inlezen en beslissen of de desbetreffende crypto wallet past bij je investering en de juiste beveiliging biedt. Bij Hot wallets wordt vaak aangeraden om niet te veel cryptocurrency op te slaan.
De overeenkomsten tussen de twee is dat ze beide dienen als een soort digitale opslagplaats. Hoewel de inhoud verschilt is de uitvoering vergelijkbaar met elkaar. Beiden kun je online en offline gebruiken en bieden een gebruiksvriendelijke en overzichtelijk interface waarbij je je transacties goed in de gaten kunt houden en natuurlijk kunt beheren. Ook kunnen beiden wallets wereldwijd worden gebruikt. Bitcoin wallets kun je overal openen en eWallets waarmee je elektronisch kunt betalen worden steeds toegankelijker en breder geaccepteerd in fysieke en online winkels, ook in winkelcentrums in onze omgeving.
Omdat investeringen in de cryptocurrency nu zo populair is geworden, worden er in de omgeving veel cursussen gegeven, zowel online als op fysieke plekken in de buurt. Het is altijd aan te raden om goed onderzoek te doen en wellicht ervaren investeerders om hulp te vragen voordat je begint met Bitcoin Wallets. Hoe fijn het ook is dat er online veel meer mogelijk is, moet je er ook voor zorgen dat deze softwareprogramma’s je geld en investeringen veilig houdt en regelmatig in de gaten houden.
Het beschermen van je Bitcoin wallet begint bij het gebruiken van een sterk wachtwoord, zorg ervoor dat je wachtwoord geen persoonlijke informatie bevat en dat je dit wachtwoord nergens anders voor gebruikt. Als je jouw wachtwoord van je Bitcoin wallet vergeet, dan vul je een privésleutel in, deze ontvang je bij het aanmaken van je Bitcoin wallet. Deze privésleutel kun je het beste op papier bewaren en goed verborgen houden of opslaan in een digitale wachtwoorden kluis, zodat je zeker weet dat niemand anders toegang heeft tot jouw wallet.
Bij een eWallet is veiligheid net zo belangrijk. Als we kijken naar de inwoners van Noord-Holland zien we dat eWallets zoals Apple Pay, Google Pay en PayPal het populairst zijn en dan is het belangrijk om te weten dat je je eWallets het beste kunt beschermen door middel van een tweefactorauthenticatie, dus bijvoorbeeld je vingerafdruk of een gezichtsscan van je telefoon. Voor creditcards is tweefactorauthenticatie al een paar jaar de norm.
Ook ontvangen steeds meer inwoners e-mails waarbij de identiteit van betrouwbare bedrijven wordt aangenomen met daarin links naar externe sites. Druk hier nooit op, neem de mail nog eens goed door en kijk naar de afzender. Vaak staan er slecht vertaalde woorden in, spelfouten of slechte afbeeldingen. Mocht je alsnog twijfelen over de betrouwbaarheid kun je het beste bellen naar het bedrijf of online onderzoek doen.