GOOI - Relatiegeschenken zorgen altijd voor een fijne sfeer. Ongeacht hoe groot of klein het geschenk precies is, het wordt altijd goed ontvangen. Nu is natuurlijk wel de vraag welke geschenken worden weggegooid en welke als bruikbaar worden bestempeld.

Doel van relatiegeschenken

Het is eerst belangrijk om te weten waar relatiegeschenken voor worden gebruikt. Zoals het woord eigenlijk al zegt is het een geschenk voor je zakelijke relaties. Dat kunnen specifieke partners zijn, maar ook je collega’s vallen daaronder. Omdat het een grote(re) groep mensen kan betreffen, kan dit ook interessant zijn voor de inkoop van deze producten. Dit kan een financieel voordeel geven.

Relatiegeschenken worden gebruikt om de onderlinge relatie te ondersteunen, bevestigen of stimuleren. Het is een blijk van waardering. De meeste geschenken worden aan het einde van het jaar, rondom de feestdagen, of aan het begin van het nieuwe jaar uitgedeeld. Echter zijn er natuurlijke vele andere redenen om een relatiegeschenk aan te schaffen. Denk bijvoorbeeld aan een jubilaris, een feestelijke opening of ter promotie van je bedrijf. Ook de zomergeschenken komen steeds vaker terug om het personeel een fijne vakantie te wensen.

De beste relatiegeschenken

Er is helaas geen goed, beter of beste relatiegeschenk te benoemen. Dat komt omdat elke situatie persoonlijk is. Niet alle achterliggende gedachten zijn bekend. Zo kan een klein geschenk grote waarde hebben als je weet dat een bedrijf uit een moeilijke periode komt. Of kan een relatief duur geschenk voor een verrassingseffect zorgen bij je collega’s. We kunnen dus wel concluderen dat het veel afhangt van de emotie die gaande is.

Daarnaast heb je de optie om het specifiek voor één persoon, een kleine groep of juist een grote groep aan te schaffen. Individueel worden vaak de flessen wijn uit de kast getrokken. Op kantoren zien we regelmatig mokken terugkomen met een bedrijfsnaam. Zo kan je mokken bedrukken met logo en deze verdelen onder alle collega’s. Ideaal voor bij de koffiemachine. Uiteraard kan je daar ook gewoon thee of melk uit drinken.

Geen eendagsvlieg

Wat je dus in ideale situatie wilt voorkomen is dat jouw geschenk eenmalig wordt gebruikt en dat het in de vuilnisbak beland. Behalve als het een goede fles wijn is natuurlijk. Denk daarom eens aan de volgende ideeën; hoe leuk is het om een eigen spel te hebben. Bij Drukbedrijf kan je een kaartspel bedrukken dat geheel naar eigen wens is te ontwerpen, super leuk! Maar kan je ook overwegen om een beachball setje te voorzien van jouw logo. Maar ook een thermos reisbekers of powerbanks met veel vermogen doen het vaak goed. Dit zijn precies de items die veel gebruikt worden onderweg of op vakantie.

Om er zeker van te zijn dat jouw geschenken minder snel worden weggegooid wil je niet met plastic- of makkelijk breekbare producten aankomen. Net als de bieropener die na een aantal flesjes geopend te hebben niet meer werkt of de pen die na een aantal keer gebruiken uit elkaar klapt. Zorg daarom voor een gezonde balans tussen de investering versus het product.

Neem daarin zeker de duurzame opties mee in je overweging. Ondanks dat veel productie partijen al steeds minder tot geen plastic geschenken meer produceren blijft het een belangrijk thema. Het kan een positief signaal afgeven aan jouw (potentiële) klanten dat je oog hebt voor mens, dier en milieu. Met die groene gedachte zou je zomaar eens nieuwe klanten kunnen binnenhalen.