BUSSUM - Het is de ergernis van menig kliko-bezitter, de stank die uit de grote grijze en groene bakken komt wanneer je ze openmaakt. In delen van Nederland was dit al even verleden tijd, maar vanaf nu hoeft ook Bussum zich niet meer te storen aan stinkende kliko’s. Cleanprofs, marktleider op het gebied van containerreiniging, is nu ook in het Gooi actief.


Voor een paar euro per maand kan een kliko-bezitter online een afspraak maken en de kliko aan de straat zetten. Nadat de gemeente de kliko geleegd heeft, komt Cleanprofs dezelfde dag langs om de kliko te reinigen.

110.000 kliko’s per week

Cleanprofs is al langer actief in andere delen van Nederland, waar ruim 60 reinigers wekelijks achter de vuilniswagens aanrijden om kliko’s schoon te spuiten. Klanten van de reinigingsdienst hebben een sticker op hun kliko gekregen, zodat het duidelijk is waar de reinigingswagen moet stoppen. Iedere week maken de zogenoemde ‘cleanpro’s’ 110.000 kliko’s schoon door het hele land. “Er is veel vraag naar kliko-reiniging tegenwoordig’’, zegt commercieel directeur Willem Hulsenbeck. “Niemand wil een stinkende container in zijn tuin of schuur hebben staan. En doordat de kosten zo laag zijn is het voor iedereen toegankelijk om ons in te schakelen.”

Ook kliko-bezitter Angela is te spreken over de service van de reinigingsdienst: “De containers worden altijd schoongemaakt op de dag dat ze ook geleegd worden. Een hele goede service. Het scheelt me een stinkende schuur en een hoop gedoe.”

Duurzaamheid

De containerreiniger werkt met een biologisch afbreekbaar middel en schoon water om de bakken schoon te maken. Het gebruikte water wordt direct door de wagen afgevoerd. Op deze manier voorkomt Cleanprofs dat het milieu belast wordt. De volledig natuurlijke middelen worden computergestuurd bijgehouden waardoor een hoge reinigingskwaliteit wordt gewaarborgd. Iedere container wordt, afhankelijk van de staat en de grootte, op een eigen manier schoongemaakt om zoveel mogelijk water te besparen.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van de organisatie volgens Hulsenbeck: “Cleanprofs beseft heel goed dat water niet zomaar verspild moet worden. Daarom hergebruiken we water voor ongeveer 150 reinigingen. Ieder voertuig maakt daarbij gebruik van een innovatief filtersysteem waarmee het afvalwater wordt gefilterd, om te voorkomen dat er afvalwater in het oppervlaktewater terecht komt. Op deze manier kunnen we iedereen een schone kliko aanbieden en tegelijktijdig onnodige vervuiling voorkomen.”

De komende weken ontvangen inwoners van Bussum post van de reinigingsdienst met een aanbieding voor de eerste maand bij Cleanprofs. De eerste containerstickers in Bussum zijn in ieder geval al besteld.