Als je vroeger ging stappen dan was de aansteker een vast onderdeel van je ‘uitrusting’. Voor de rokers welteverstaan, want je moet natuurlijk wel je sigaret aan kunnen steken aan de bar. Maar roken in de kroeg mag al heel lang niet meer. Eerst kwam er het rookverbod maar was er nog een rookruimte, maar ook die zijn inmiddels verboden. Nu worden rokers naar buiten verbannen, waar ze met hun gepersonaliseerde aanstekers, vaak als reclame weggegeven door bedrijven, soms staan te kleumen in de kou. En dan wordt er ook nog nagedacht over een rookverbod op het terras. ‘Rokers worden echt paria’s’, mopperen zij die graag een sigaret opsteken.

Rookverbod op straat en zelfs in huis

In Amerika gaat het in sommige steden nog een stapje verder. Daar zijn plaatsen waar je ook buiten op straat niet meer mag roken. En in sommige appartementencomplexen mogen de bewoners zelfs in hun eigen huis geen sigaret meer opsteken. Voor Nederlandse begrippen is een dergelijk verbod vrij onvoorstelbaar. Wij zijn gewend in ons eigen huis te doen en laten wat we willen, zolang dat maar geen overlast voor de buren oplevert. Maar daar gaat het vooral om: de rook gaat door de gezamenlijke ventilatiekanalen en kan daardoor ook terechtkomen in de woningen van omwonenden.

Andere toepassingen voor aanstekers

In de horeca zal de aansteker zeer waarschijnlijk niet snel verdwijnen. Daar worden vooral aanstekers lang gebruikt om kaarsen of waxinelichtjes op de tafels aan te steken. Die zorgen voor een gezellige sfeer voor de gasten die wat komen drinken of die binnenvallen voor een lekkere maaltijd. Om te voorkomen dat aanstekers uit de horeca worden meegenomen door gasten worden ze meestal gepersonaliseerd. Ze zijn namelijk ook erg handig om thuis de barbecue aan te steken.

De accijns op sigaretten wordt verder verhoogd

De overheid blijft ondertussen proberen om mensen te bewegen met roken te stoppen. Maar critici laten een ander geluid horen. De overheid zal volgens hen nooit aandringen op een totaal rookverbod en verkoopverbod voor tabak. Want de accijns die wordt geheven is meer dan welkom in de staatskas. Het levert een land als Nederland jaarlijks miljarden op. De overheid snijdt zichzelf dan ook flink in de vingers als er fors minder sigaretten en shag wordt verkocht. Maar liefst ruim 80% van de prijs van een pakje sigaretten bestaat uit belastingen. Daar zit ook de BTW bij die op alle producten in Nederland wordt geheven. De belasting op rookwaren gaat de komende tijd nog verder omhoog.

Hoe goed wordt het rookverbod gehandhaafd?

Het rookverbod in de horeca wordt goed gehandhaafd door boa’s en de politie. Horeca ondernemers nemen geen risico want de boetes zijn fors. Rookverboden op buitenplaatsen zoals perrons op NS stations zijn een stuk lastiger te handhaven. Hiervoor is onvoldoende personeel beschikbaar. Op grotere stations lopen wel perronopzichters of servicemedewerkers, maar op veel kleine stations ontbreken die.