Een nieuwe vloer uitkiezen voor de woonkamer, dat vinden veel mensen best nog lastig. Want wat voor vloer moet het worden? Laminaat, parket, een gietvloer of PVC? En dan zijn er nog een aantal alternatieven. Vroeger was alles veel simpeler. Toen had iedereen tapijt op de vloer in de woonkamer. Maar die tijd is wel achterhaald. Tapijt is heel erg kwetsbaar en slijt bovendien veel sneller dan vrijwel alle andere soorten vloeren. Waar je uiteindelijk voor kiest hangt af van je smaak en ook van het gemak dat je van je vloer wilt hebben.

Een vloer met weinig onderhoud

Een laminaat- of PVC vloer vraagt relatief weinig onderhoud. Je kunt de vloer schoonmaken met de stofzuiger en eventueel dweilen met water waar je indien gewenst een mild schoonmaakmiddel aan toevoegt. Ook zijn deze vloeren goed bestand tegen belopen met schoenen aan. Anders is dat met een parketvloer. Als je daar overheen loopt met je naaldhakken dan ontstaan er putjes in het hout. Dus het is zaak om in huis geen scherpe hakken te dragen als je parket hebt. Een plavuizenvloer heeft ook een nadeel, namelijk dat het erg gehorig kan zijn. In een appartementencomplex ligt er vaak en verbod op het leggen van plavuizen. Maar er zijn dus genoeg mogelijkheden als je een vloer wilt die tegen een stootje kan, bijvoorbeeld omdat je jonge kinderen hebt of huisdieren die soms een ongelukje hebben.

Wel of geen vloerverwarming?

Als er een nieuwe vloer komt dan is dat een goed moment om vloerverwarming te overwegen. Vloerverwarming is heel comfortabel en kun je combineren met verschillende soorten vloeren. De slangen worden in sleuven gelegd die in de ondervloer worden gefreesd waarna de nieuwe vloer wordt geplaatst. Vloerverwarming kun je in de meeste gevallen ook heel goed gebruiken in combinatie met aansluiting op een warmtenet, iets wat in Nederland in de toekomst waarschijnlijk steeds vaker gaat gebeuren omdat we uiteindelijk allemaal ‘van het gas af’ gaan.

Online een vloer uitkiezen

Je kunt vandaag de dag heel gemakkelijk online een vloer uitzoeken. Bij INTR. heb je bijvoorbeeld ruime keuze uit zowel PVC als laminaat en parket. En dat niet alleen, zij hebben ook materiaal voor het leggen van een ondervloer, lijm, egaline voor het egaliseren van de vloer indien nodig en afwerkmateriaal zoals plinten. Als je alles bij één leverancier koopt, dan heb je maar één aanspreekpunt en één factuur. Wel zo overzichtelijk. Vaak kun je een afspraak maken voor de levering, ook als je je bestelling pas later wilt ontvangen dan de eerste mogelijkheid. Zo kun je het renoveren van de vloer perfect plannen. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat je je vloer na het egaliseren minimaal 24 tot 48 uur moet laten drogen voordat je over kunt gaan tot het plaatsen van een vloer of het aanleggen van vloerverwarming. Houd je je hier niet aan dan kan dit leiden tot schade aan je vloer.