Op steeds meer daken zie je ze: zonnepanelen. Niet zo verwonderlijk, want met zonnepanelen kun je eenvoudig je eigen stroom opwekken. En dat scheelt aanzienlijk in je energierekening. Daar komt bij dat steeds meer mensen hun huis met stroom verwarmen in plaats van met gas. Stroom is een stuk goedkoper en als het dan ook nog eens milieuvriendelijk kan worden opgewekt is dat dubbel winst. Op vrijwel elk dak kunnen zonnepanelen worden geplaatst. Ook als je dak niet de hele dag in de zon ligt kun je er stroom mee opwekken.


De meter op de 0-stand

Het is voor mensen met zonnepanelen in Amersfoort ieder jaar weer een uitdaging: kan ik de stand van de meter voor elektriciteit op 0 kWh houden? Of dat lukt is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Allereerst moet de zon lekker vaak schijnen. Ten tweede is het een pre als je uitsluitend energiezuinige apparaten gebruikt, met een A++ label. En zelf opletten dat je niet onnodig stroom verbruikt is natuurlijk ook een goede gewoonte. Vaak kun je met zonnepanelen het grootste deel van het jaar voldoende stroom opwekken om een gemiddeld gezin te voorzien. Wek je meer stroom op dan wordt dat terug geleverd naar het energiebedrijf. Helaas is de vergoeding lager dan in het verleden, maar bij veel energiebedrijven krijg je nog wel een vergoeding.

Wie kan zonnepanelen op het dak leggen?

Alleen handige klussers zonder hoogtevrees leggen zelf zonnepanelen op het dak. Als je niet tot die categorie behoort dan kun je Atlas Power inschakelen. Zij installeren de zonnepanelen op het dak en sluiten de omvormer aan. Hierna kun je direct profiteren van je zelf opgewekte stroom. Het aansluiten moet sowieso door een erkende elektricien worden gedaan, dit mag niet worden uitgevoerd door onbevoegden. Houd wel rekening met een mogelijke wachttijd, soms zijn er leveringsproblemen met zonnepanelen of de bijbehorende omvormers. Maar er wordt alles aan gedaan om mensen die zonnepanelen willen zo snel mogelijk te helpen.

Wat kun je nog meer doen om je huis te verduurzamen?

Je huis verduurzamen doe je niet alleen met zonnepanelen. Ook isolatie kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Door de vloer, het dak en de spouwmuren te laten isoleren kun je aanzienlijk besparen op de stookkosten. Ook heb je hierdoor vaak minder snel last van vocht en schimmel, zeker als je in een al wat ouder huis woont. Het voordeel van isoleren is dat je het gefaseerd kunt laten uitvoeren zodat je de kosten kunt spreiden. Dakisolatie wordt vaak gecombineerd met het vernieuwen van het dak of het plaatsen van een groot dakraam of een dakkapel. Je kunt overstappen op een warmtepomp in plaats van een cv op gas. Hiermee kun je een goed geïsoleerde woning prima verwarmen. Als je kiest voor een hybride pomp kan de cv-ketel bijspringen als het te koud wordt. Op die manier ben je altijd verzekerd van een aangename temperatuur in huis.