MUIDEN - Van 29 april tot en met 29 mei 2023 is er bij het Muiderslot aandacht voor het thema vrijheid. In de kleine fotopresentatie Vier de Vrijheid in de kazemat wordt terug geblikt op de Tweede Wereldoorlog. De gebeurtenissen in en rondom het kasteel in deze oorlogsjaren zijn goed gedocumenteerd. Er zijn verhalen en foto's bewaard gebleven waarvan een deel nu te zien is. Ook zijn er stadswandelingen rond het thema 'oorlog & vrijheid.'


Getuigenissen en foto's

De beheerder (slotbewaarder) van toen heeft zijn belevenissen opgeschreven en er zijn diverse foto's bewaard gebleven. Samen geven ze een bijzonder inkijkje in de periode 1939 – 1945 waarin bijvoorbeeld de Ridderzaal een tijdje dienst heeft gedaan als klaslokaal. De presentatie is te zien in de enige overgebleven kazemat van het Muiderslot.

Stadswandelingen Tweede Wereldoorlog

Op 1, 3, 4, 13, 21 en 27 mei zijn er stadswandelingen waarin je in 1,5 uur van alles over Muiden en het Muiderslot in de Tweede Wereldoorlog hoort. We starten bij het kasteel en wandelen door het historische centrum van Muiden. Reserveer je kaartje via muiderslot.nl/kaartjes.

De podcast Muiderslot tussen je oren

Tijdens WOII woonde Lucia Reeder op het Muiderslot. Ze werd er geboren op 25 april 1940 als dochter van de slotbewaarder Wil Reder en Jacoba Geuzebroek. Luister hier naar haar verhaal. Oproep: verhalen gezocht!

Het Muiderslot is altijd opzoek naar nieuwe verhalen over en perspectieven op het kasteel en de omgeving. Heb jij nog (verborgen) verhalen, anekdotes of andere informatie over het Muiderslot tijdens de Tweede Wereldoorlog? Stuur ze in via educatie@muiderslot.nl. Alle verhalen zijn welkom!

Praktische informatie

Het Muiderslot is elke dag geopend van 10 tot 17 uur, ook op alle feestdagen. Kaartjes zijn te koop via muiderslot.nl of aan de kassa.