LAREN - Loes Vogel-Mater, ook bekend onder Lapis Lazuli Scarabee of v/h De Stenenput, voelt zich een echte BEL-winkelier. Ter gelegenheid van haar 50 jarig jubileum is er een speciale BEL-Art expositie in het BEL-Kantoor, welke geopend zal worden op 23 mei door de burgemeester van Blaricum: Joan de Zwart om 11.30 uur. De openingsdag zal zeer verrassend zijn, iedereen is welkom vanaf 11.00 uur.

Als kind maakte Loes al sieraden, eerst van schelpen en later met edelstenen. Samen met haar broers en moeder maakten zij in de schuur een slijperij en bouwden zij in de gang van haar ouderlijk huis, Jonkheer Roëllaan in Eemnes, een aquarium om tot etalage. In 1969 was het eerste winkeltje van Loes Mater ontstaan onder de naam: “Slijperij de Amethist”. In deze tijd werkte Loes nog als laborante in het Sint Antonius Ziekenhuis, waar zij met groot succes haar sieraden verkocht. In de ochtend bloed prikken en in de middag ging ze bij dezelfde patiënten langs met haar sieraden. Het werd een zodanig succes dat Loes er uiteindelijk haar beroep van heeft gemaakt.

Met veel studie over edelsteenkunde in al zijn vormen, had zij op haar 40e alle vakdiploma’s. Ondertussen verkocht zij op binnen- en buitenlandse beurzen onder andere de Huishoudbeurs in Amsterdam, Gruner Woche in Berlijn, in Parijs en andere Franse en Duitse beurzen. In de tussentijd bleef zij nieuwe sieraden maken. In deze tijd had Loes ook nog een goed lopende seizoenwinkel in de Flevohof in Biddinghuizen geopend. Een heerlijk druk leven!

In 1974 kwam in Laren een mooi pandje vrij op de Veldweg waar Loes is gestart met “de Stenenput”: een echte gemetselde put waar de kinderen een mooi steentje konden uitzoeken. Later verhuisde ze naar de Nieuweweg voor een aantal jaren. In 1990 is zij verhuisd naar de Dorpsstraat in Blaricum. Op deze locatie had zij ook nog een slijperij in het souterrain. Na het afscheid van de winkel eind 1997, heeft Loes in haar appartement in Blaricum een atelier gemaakt waar zij nog steeds edelsteensieraden ontwerpt en maakt. Helaas is er hier geen ruimte meer om te slijpen.

Misschien kent u Loes van de weekmarkt in Laren? Daar stond zij 15 jaar met veel plezier tot 2014. Loes reist nog steeds nog naar beurzen voor de inkoop van toebehoren. Op haar vele mooie en spannende reizen over de hele wereld zoekt zij altijd naar mooie voorwerpen en sieraden. Ook geeft zij nog met veel plezier les over edelstenen en het maken en ontwerpen van mooie sieraden. Zij zegt hierover het volgende: "Ik heb een heel leuk leven! Het blijft heel erg boeiend en ik leer steeds nieuwe dingen".

De expositie is van 23 mei t/m 4 juni vrij te bezichtigen in het BEL-Kantoor (gemeentehuis), Zuidersingel 5 in Eemnes. Geopend op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur.Loes zal daar aanwezig zijn op 27 mei van 10.00 tot 12.00 uur, 29 mei van 12.00 tot 14.00 uur en 31 mei van 10.00 tot 12 uur.