HILVERSUM - Huurwoningen in het middensegment (huurprijs tussen €737,14 en €1.100) zijn lastig te ontwikkelen en te behouden, terwijl er in Hilversum veel vraag naar is. Met de Doelgroepenverordening Hilversum is het mogelijk om woningen in het segment middenhuur en sociale huur te behouden voor deze doelgroep.


Het college van B en W stelt deze doelgroepenverordening voor aan de gemeenteraad. Zij geeft hiermee invulling aan de ambitie van het college dat middeldure huurwoningen ook voor minimaal twintig jaar als middelduur verhuurd blijven.

De doelgroepenverordening zorgt ervoor dat nieuwbouw huurwoningen uit het sociale- en middensegment niet mogen worden doorverkocht aan de vrije sector, noch worden verhuurd tegen een hogere prijs of aan mensen die niet tot de inkomensdoelgroep behoren. De woningen blijven huurwoningen in hun oorspronkelijke huurklasse. Dit wordt gewaarborgd bij het opstellen of wijzigen van het bestemmingsplan. De verordening geldt bij middenhuur voor een periode van twintig jaar, bij sociale huur voor een periode van 25 jaar.

Woningzoekenden met een start- of middeninkomen, zoals bijvoorbeeld een leraar, elektricien of verpleegkundige, krijgen hiermee een grotere kans om een betaalbare huurwoning te vinden op de Hilversumse woningmarkt.