HILVERSUM - Te midden van een klein maar laaiend enthousiast publiek werd op vrijdag 16 oktober de Hilversumse Rainbow Week spetterend afgesloten met het Hillywood Rainbow Ball. Tijdens deze feestelijke afsluiting in poppodium De Vorstin werd de allereerste Gooische Rainbow Award uitgereikt aan de Gender and Sexuality Alliance (GSA) van het A. Roland Holst College door wethouder Karin Walters (Zorg en Welzijn en LHBTI).


Namens de GSA namen Maylika Pauwels (leerling en GSA lid) en Daryo Stamato (docent A. Roland Holst College) de Award in ontvangst. Splinter van Loon werd tweede en Boekhandel Voorhoeve derde.

Walters: “Ik ben er trots op dat de GSA van het Roland Holst College uit de genomineerden gekozen is door het publiek. De GSA heeft een voortrekkersrol en is een voorbeeld voor andere scholen. De GSA draagt bij aan de zichtbaarheid van de LHBTI community en heeft laten zien dat het succesvol is, vanwege het groeiend aantal leden en het enthousiasme voor haar initiatief van een steeds jongere groep scholieren. Het is ongelofelijk belangrijk dat jonge mensen zichzelf zijn en mogen houden van wie ze willen. Alleen dan worden ze gelukkig.”

Maylika Pauwels: “Namens alle andere GSA leerlingen van het Roland Holst College bedank ik iedereen die op ons gestemd heeft. Ik vind het een hele eer dat wij deze mooie Award nu in onze handen hebben en dat we dit jaar hebben gewonnen!”

De GSA is een groep scholieren - gesteund door een docent - die vindt dat iedereen op hun school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden. https://www.gsanetwerk.nl/gender-and-sexuality-alliance/

COC Nederland ondersteunt de landelijke GSA’s in hun werk en activiteiten. Het Ministerie van OCW heeft al diverse malen aangegeven het werk van GSA’s zeer belangrijk te vinden.

Nadat door de zevenkoppige jury begin oktober de drie genomineerden werden geselecteerd, was het de beurt aan het publiek om te stemmen. Dat leverde deze week 144 stemmen op voor de winnaar het A. Roland Holst College, 70 stemmen voor Splinter van Loon en 17 voor Boekhandel Voorhoeve.

De jury nomineerde begin oktober de GSA van het A. Roland Holst College met de volgende argumenten. “Wij vinden het zó belangrijk dat scholen en leerlingen hier aandacht aan besteden. Het gebeurt helaas nog niet overal. De jeugd heeft de toekomst, als we het nu niet meegeven, wie en wanneer dan wel?”, aldus jury-voorzitter Marco Altena, strategisch adviseur NS en initiatiefnemer Youth Pride. Jurylid Bram de Wijs vulde aan: “Het is super belangrijk om op scholen een veilige plek te bieden voor LHBTQIA+ leerlingen en te zorgen dat andere leerlingen met respect met elkaar omgaan.”

Splinter van Loon werd tweede en was door de jury genomineerd vanwege zijn inzet voor de GSA op zijn vroegere middelbare school het Willem de Zwijgercollege in Bussum waar hij ook een Paarse Vrijdag organiseerde. Hij beseft dat hij nu nog steeds het pad effent voor andere jongeren, die uit de kast willen komen, ook al vindt hij dat dit niet speciaal zou moeten zijn.

Boekhandel Voorhoeve werd derde en was door de jury genomineerd omdat de boekhandel in hartje Hilversum in de week van de Pride altijd een tafel in de winkel heeft die met LHBTI gerelateerde boeken is gevuld en die is aangekleed met regenboogvlaggen.

Zevenkoppige jury
De jury bestond dit jaar uit: Marco Altena (strategisch adviseur NS en initiatiefnemer Youth Pride), Jerry Braaksma (lid van de werkgroep Hilversum Inclusief), Maarten Hoelscher (wethouder gemeente Huizen), Jeroen Kreijkamp (Hilversum Marketing), Laura van Nieuwenhuijze (voorzitter COC Midden-Nederland), Karin Walters (wethouder gemeente Hilversum) en Bram de Wijs (Hilversumse vlogger, webredacteur BNNVARA).

Diverse optredens
Vooraf en na afloop van de Award uitreiking waren er diverse optredens. Niki Today gaf een ode aan het Eurovisie Songfestival, cabaretière Kirsten van Teijn deelde op hilarische wijze haar leven en zanger Ferry de Ruiter sloot het Hillywood Rainbow Ball op een waanzinnige manier af. Voor wie dit jaar geen kaartje kon bemachtigen was er via devorstin.nl en Youtube een livestream te zien van het spektakel.

Twee voorstellingen voor 30 gasten
Door de nieuwe maatregelen omtrent het coronavirus was de organisatie van het Hillywood Rainbow Ball genoodzaakt het programma aan te passen. In plaats van één werden er twee voorstellingen georganiseerd voor het maximum toegestane aantal van 30 gasten. Conform de coronarichtlijnen bleef de bar gesloten.

Het was een mooie afsluiting van een volle en kleurrijke Rainbow Week in Hilversum.