WEESP - De gemeente Amsterdam opent een nieuwe opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne in Weesp. Een pand op het Van Houten Industriepark wordt op korte termijn geschikt gemaakt voor de opvang van 150 vluchtelingen, voor de duur van twee jaar. Naar verwachting kan het pand in september worden opgeleverd. In een naastgelegen pand op het Van Houten Industriepark worden op dit moment al 200 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Deze locatie wordt voorlopig verlengd voor onbepaalde tijd, met een opzegtermijn van zes maanden.


Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne vangt de gemeente Amsterdam vluchtelingen op. De noodopvang voor Oekraïners vindt nu voor het grootste deel plaats in hotels en hostels. Deze locaties zijn niet allemaal geschikt voor de langere termijn. Daarom zoekt de gemeente locaties waar vluchtelingen terecht kunnen voor een periode van één tot drie jaar. Verschillende plaatsen op het Van Houten Industriepark zijn hiervoor geschikt.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang en Vluchtelingen): "De afgrijselijke oorlog in Oekraïne duurt nog steeds voort. Amsterdam is een gastvrije stad waar we vluchtelingen opvangen. Ik ben blij dat we ook in Weesp ruimte hebben gevonden om deze mensen een veilig onderkomen te bieden."

Katinka Hilders-van de Wetering (voorzitter van het dagelijks bestuur Weesp): "Tot groot verdriet duurt de oorlog langer dan we allemaal verwacht hadden. Wij gaan ons uiterste beste doen om ervoor te zorgen dat de Oekraïners zich welkom voelen in Weesp."

Verlenging opvanglocatie Van Houten Industriepark 25

Sinds de zomer van 2022 worden er circa 200 vluchtelingen opgevangen aan het Van Houten Industriepark 25. Deze opvanglocatie zou in eerste instantie voor één jaar worden gebruikt, maar deze opvangplekken blijven de komende tijd nodig. Daarom wordt deze locatie verlengd voor onbepaalde tijd met een opzegtermijn van zes maanden.

Betrokkenheid hulporganisaties

De opvang in Weesp is een initiatief van de Stichting Care4Good. De stichting is een initiatief uit de samenleving dat als doel heeft vluchtelingen uit Oekraïne een veilig onderkomen te geven. De komende periode zal de stichting met een aannemer het pand geschikt maken voor de opvang van vluchtelingen. Stichting de Regenboog groep zal daarna, net als bij de naastgelegen locatie, de opvang verzorgen.

Opvang vluchtelingen uit Oekraïne in Amsterdam

Naast de reguliere opvangplekken voor vluchtelingen worden er in Amsterdam op dit moment 2.800 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen op verschillende locaties in de stad. Het grootste deel van de opvang vindt plaats in hostels en hotels. Sinds de zomer van vorig jaar zijn er op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid ook tijdelijke locaties ontwikkeld die geschikt zijn voor de opvang op de lange termijn. Op dit moment zijn er in Amsterdam zes van deze locaties, waar in totaal 975 opvangplekken beschikbaar zijn.