HILVERSUM - Wat doe je wanneer het huis van de buurman in brand staat? Hilversummers Surijan Bakker (17), zijn vader Willem-Jan Bakker (46) en Peter Snieder (58) twijfelden geen moment, belden 112 en gingen vervolgens gezamenlijk de woning binnen.


Voor die daad van moed werden ze donderdag door waarnemend burgemeester Charlie Aptroot onderscheiden met een bronzen legpenning en een bewijs van moedig gedrag van het Carnegie Heldenfonds.

Al langer waren er zorgen om de oudere alleenstaande man, die regelmatig hulp van een van zijn buren nodig had. Toen Surijan Bakker hem op een vroege novemberochtend hoorde schreeuwen – net nadat hij een vreemde lucht had geroken – twijfelde hij dan ook geen moment en ging polshoogte nemen. “Ik keek door het raam en zag één groot rookgordijn”, vertelt hij tijdens de uitreiking van de penning in het Raadhuis.

Surijan waarschuwde zijn vader en haalde de sleutel van het huis bij de andere buurman, Peter Snieder. Ze belden 112 en gingen vervolgens het huis binnen, waar ze het slachtoffer brandend in de keuken aantroffen. Zijn kleding had bij het fornuis vlam gevat. Snieder probeerde hem nog met water te koelen. Nadat de hulpdiensten kwamen, is de buurman met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht waar hij uiteindelijk aan zijn verwondingen overleed.

Niet getwijfeld
Waarnemend burgemeester Charlie Aptroot is in zijn toesprak vol lof over het moedige drietal. “Tegenover mij zitten drie Hilversummers die niet hebben getwijfeld toen een huis in brand stond. Helaas is het slachtoffer overleden, maar dat doet niets af aan het feit dat jullie iets hebben gedaan voor een medemens. En dat had ook verkeerd kunnen aflopen.” Surijan vertelt desgevraagd dat die bewuste ochtend nog wel eens door zijn gedachten gaat. “Het heeft me aan het denken gezet. Was het slim om naar binnen te gaan? Achteraf misschien niet, maar het ging om een leven.” Aptroot wil van de 17-jarige Hilversummer weten of hij het weer zou doen. “Ja, dat wel.”

Bronzen legpenning
De voordracht voor de onderscheiding kwam van burgemeester Pieter Broertjes. “Ik ben blij dat deze ook is toegekend”, aldus Aptroot, die benadrukt dat onderscheidingen van het Carnegie Heldenfonds niet zomaar worden uitgereikt.

Surijan, zijn vader Willem-Jan en Peter Snieder waarderen de bronzen legpenning, al had al die aandacht van hen niet gehoeven. “Het gevoel van held-zijn heb ik niet echt”, aldus Snieder. Iets soortgelijks zegt ook Willem-Jan Bakker, die vertelt dat vooral andere mensen hun daad heel bijzonder vinden. “Dat typeert helden”, vindt Aptroot. “Die doen het gewoon.”