HILVERSUM - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezing organiseerde Dudok Radio ‘Het Partijprogramma’ met leerlingen van het A. Roland Holst College en de 12 lijsttrekkers van de deelnemende partijen in Hilversum. In Theater Santbergen werden de lijsttrekkers geïnterviewd vanuit het perspectief van de jongeren. Hedde (17) en Bo (16) zorgden zelf voor de redactionele voorbereiding en leidden de gesprekken. Daarnaast waren er 10 mini-debatten waarvoor de onderwerpen werden aangedragen door betrokken leerlingen van het RHC.


De meest aangedragen thema's waren het woningtekort, milieu en natuur (de hei) en het vaakst werd gevraagd om meer inspraak van jongeren bij de lokale politiek (bijvoorbeeld middels een jongerenraad). Over dat laatste ging Arno Scheepers (VVD) in debat met Paul Vonk (SP). De VVD'er meldde herhaaldelijk vol trots het succes van de kindergemeenteraad. Maar concrete inspanningen voor een jongerenraad kwamen nog niet op tafel.


Veel jongeren vrezen dat er ooit een weg over de hei komt. Karin Walters (Hart voor Hilversum) beloofde keihard dat dat wat haar betreft de komende vier jaar niet gaat gebeuren. Ze mocht wel even uitleggen waarom haar partij dan toch instemde met een haalbaarheidsonderzoek naar zo'n verbinding.

Van alle gesprekken die Bo en Hedde hadden met de lijsttrekkers, viel er één op door de zeer persoonlijke benadering. Hedde vertelde aan Annette Wolthers (D66) dat hij sinds vorig jaar uit de kast is, maar als jonge niet-hetero geen enkele (horeca)gelegenheid kent in Hilversum waar hij zich prettig voelt. De D66 lijsttrekker zei bekend te zijn met het probleem en er alles aan te willen doen om dit aan te pakken. Ook al heeft de politiek geen zeggenschap over welke horeca zich hier wel of niet vestigt, wil ze graag het gesprek aangaan. Het verzoek van Hedde om persoonlijk betrokken te worden bij de plannen voor een homovriendelijke horeca, werd van harte verwelkomd.


Na afloop waren de lijsttrekkers zeer te spreken over de aanpak van de jongeren en het niveau van de onderwerpen voor de debatten. Ook de volharding in de vraagstelling als een antwoord niet helemaal duidelijk was, werd erg gewaardeerd. Hedde en Bo lieten weten vereerd te zijn om deze gesprekken te mogen voeren en de debatten met interesse te hebben gevolgd: “we gaan deze uitzending over vier jaar nog eens aandachtig terugluisteren”.


Van de 12 uitgenodigde lijsttrekkers hebben er zich op de ochtend van de opname (10 februari) twee afgemeld. Henriëtte Bijl (Hilversums Lokaal Belang) zat na een positieve test in quarantaine. Frederique Durlacher (Belang van Nederland) liet weten solidair te zijn met haar aanhang die alleen met een QR-code naar binnen zou mogen, terwijl politici vrijgesteld waren van een CTB. Het feit dat er helemaal geen publiek bij de opname aanwezig was, maakte geen verschil voor de lokale lijsttrekker van BVNL.


Het anderhalf uur durende 'Partijprogramma' wordt zondag 27 februari om 12.00u uitgezonden op Dudok Radio (www.dudokradio.nl). Daarna is het beschikbaar op de Facebookpagina van Dudok Radio en via social media van (leerlingen van) het A. Roland Holst College.