HILVERSUM - Uit 17 kandidaten werd Marij Uttien van de Hilversumse Schoolvereniging (HSV) door de kinderen gekozen tot hun nieuwe kinderburgemeester. Gijs Hogenbirk van OBS Elckerlyck eindigde als tweede en is daarmee de loco-kinderburgemeester.


Verkiezing kinderburgemeester

Op 7 juli 2021 kwamen de kinderen samen in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis voor de verkiezing tot kinderburgemeester. Burgemeester Aptroot en oud-kinderburgemeester Lise installeerden daarna de nieuwe kinderburgemeester en de kindergemeenteraad 2021-2022. Gijs Hogenbirk van OBS Elckerlyck eindigde als tweede en is daarmee de loco-kinderburgemeester. Op 7 juli kwamen de kinderen samen in de raadzaal van het Hilversumse raadhuis voor de verkiezing tot kinderburgemeester. Burgemeester Aptroot en oud-kinderburgemeester Lise installeerden daarna de nieuwe kinderburgemeester en de kindergemeenteraad 2021-2022.

Spannend, dat was het wel. Naambordjes die klaar staan in de raadzaal van Hilversum en een microfoon voor je neus. De bijeenkomst startte met de verkiezing voor kinderburgemeester van Hilversum. 17 van de 20 kinderen deden hieraan mee, in de vorm van een pitch van één minuut. Alle kinderen brachten voor iedere pitch hun stem uit. Marij was de onbetwiste winnaar, zij mag zich het komende schooljaar kinderburgemeester van Hilversum noemen, met Gijs als loco-kinderburgemeester. De eerste officiële actie volgt al direct: samen met burgemeester Aptroot installeert Marij de leden van de kindergemeenteraad.

Grote belangstelling

De kindergemeenteraad bestaat dit schooljaar uit 20 kinderen van 11 scholen:
Madeleine van de Paulusschool, Lise en Levi van de Avonturijn, Veerle en Quint van de Wilge, Josephine en Juliette van de Fabritiusschool, Elouisa van de Wilhelminaschool, Minke en Marij van de HSV, Joep en Mathijs van de Violenschool, Stein en Gijs van de Elckerlyck, Ruben en Joëlle van De Wegwijzer, Ole en Simon van de Montessorischool-Centrum, Stan en Loekie van de Lorentzschool.

Eigen plan na de zomer

Lise droeg de kinder-ambtsketen over aan haar opvolgster. Zij begeleidde de verkiezing voor de nieuwe kinderburgemeester. Lise: “Ik weet nog precies hoe spannend ik het vond, 2 jaar geleden! Het is erg leuk om nu de nieuwe kinderburgemeester een beetje te mogen helpen, met tips en adviezen!” Na de zomer gaat de kindergemeenteraad aan de slag met onder andere hun eigen plan, waar ze een eigen budget voor krijgen. Tijdens de pitches vlogen de ideeën al over tafel, dat komt wel goed!