HILVERSUM - Meer groen in de wijk, dat werd door de bewoners in Hilversum-Oost genoemd als één van de belangrijkste opgave in de Gebiedsagenda 1221. De onlangs gehouden groene pleinverkiezing is één van de acties waarmee de gemeente en de bewoners samen een inhaalslag willen maken.


De afgelopen maanden konden de bewoners stemmen op welke vier plekken daadwerkelijk worden vergroend. Ruim 1200 stemmen zijn er uitgebracht. De pleinen aan de Kleine Drift/Minckelersstraat, Pelikaanstraat/Veenhof, Lijsterweg/Liebergerweg en het Jac. P. Thijsseplein hebben gewonnen. Wethouder Voorink is trots op de samenwerking met de bewoners. “We hebben de ambitie om 1221 verder te vergroenen en hiermee hebben we met elkaar een mooie stap gezet.”

Werkgroep de Groene Loper
De komende jaren werken gemeente en bewoners aan het versterken van het woon-, werk- en leefklimaat in de Geuzenbuurt, Elektrobuurt en Kleine Driftbuurt. Wijkbewoners hebben de Werkgroep Groene Loper opgericht. Deze werkgroep zet zich in voor het toevoegen van groen in de wijk 1221 en maakt samen met de gemeente de Uitvoeringsagenda Groene Loper. Hierin staan de groenplannen voor verschillende openbare plekken. Marileen Fabels, werkgroeplid: “Postcodegebied 1221 is het meest versteende deel van Hilversum, het is dan ook de hoogste tijd om meer groen in de wijk te brengen. Gelukkig zijn er volop kansen om dit te realiseren. Een mooi voorbeeld is deze groene pleinen verkiezing. We werken ook aan het vergroten van boomspiegels en het aanleggen van nieuwe perkjes in onnodig verharde openbare ruimte.”

Regentonactie
Naast de pleinverkiezing worden er nog verschillende acties georganiseerd binnen 1221 om de buurt verder te vergroenen. Eind juni heeft er een regentonactie plaatsgevonden, waarbij de gemeente Hilversum een regenton beschikbaar stelt voor bewoners uit de wijk. Inmiddels hebben al circa 180 bewoners een regenton opgehaald en geïnstalleerd. Hiermee kunnen bewoners extra water opvangen bij regenachtige periodes en inzetten in droge periodes. Dat is goed voor de wateropvang en het watergebruik in de wijk. Bewoners kunnen hun straat verder vergroenen door boomspiegels (beplanting rondom bomen) te voorzien van planten. Bij voldoende animo en collectieve afspraken over beheer door bewoners, kan de gemeente hiervoor planten aanschaffen.

Doe jij ook mee?
Dit najaar wordt gestart met de uitwerking van de plannen van de vier pleinen. “We zijn enorm blij dat zoveel mensen gestemd hebben op de pleinen. We gaan met de bewoners aan de slag om de plannen voor de pleinen verder uit te werken. Vervolgens gaan we deze plannen binnen de gemeente met elkaar bespreken en wanneer deze plannen akkoord zijn, komt het budget beschikbaar en kunnen we starten met de uitvoering. Naar verwachting is dit in het voorjaar van 2021”, aldus wethouder Voorink. Wilt u meehelpen? Dat kan! Mensen kunnen zich aansluiten bij de werkgroep, nieuwe ideeën met ons delen of bijvoorbeeld samen met andere omwonenden meedenken over de concrete herinrichting van een plein. Contact opnemen met de werkgroep kan via: groeneloper1221@gmail.com.