BUSSUM - Voor nieuwbouwhuizen zijn rookmelders al langer verplicht. Voor bestaande huizen gold dit nog niet. Als woningeigenaar hangt u rookmelders op op elke verdieping.

De beste plek voor uw rookmelder

  • Op elke verdieping tegen het plafond
  • Minimaal 50 centimeter van een muur of hoek
  • Niet op de tocht of bij de mechanische ventilatie in de buurt
  • In de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (de vluchtroute)

Het is nog beter om rookmelders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. Als u maximale veiligheid wilt dan hangt u rookmelders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

Voor uw thuissituatie: ‘Check - Koop – Plak’ rookmelders

Brandweer Nederland is gestart met een rookmeldercampagne: ‘Check - Koop – Plak’. Check op rookmelders.nl hoeveel rookmelders u nodig heeft en waar u ze op moet hangen. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Rookmelders zijn er vanaf ongeveer € 16 en gaan 10 jaar mee zonder dat u de batterij hoeft te vervangen.

Rookmelders redden levens

Rookmelders zijn van levensbelang. Hoe sneller u een brand ontdekt hoe groter de kans dat u veilig uit uw huis weg kunt komen. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. In rook zitten giftige stoffen waardoor u binnen enkele minuten vaak al bewusteloos raakt. Als u slaapt ruikt u niets, uw gehoor werkt nog wel. Van een rooklucht wordt u dus niet wakker. Van het geluid van een rookmelder wel.

Meer informatie

Op de websites rookmelders.nl en brandweer.nl vindt u meer informatie over wat een goede rookmelder is, waar u de rookmelder plaatst en het onderhoud. Ook kunt u op rookmelders.nl testen of u brand in huis overleeft. Voor vragen neemt u contact op met de wijkbrandweer via brandweer.nl.