WIJDEMEREN - Soms komt alle financiële sores tegelijk. De contributie voor de vereniging moet worden betaald en de voetbalschoenen zijn versleten. Dan ligt er nog een rekening van de energiemaatschappij. Een incasso voor de zorgverzekering kan niet worden geïnd. Hoe nu verder?


Maandelijks komen er gemiddeld zo’n veertig huishoudens uit de gemeente Wijdemeren in beeld die achterlopen met het betalen van een rekening. ‘’Dat kan om de ziektekostenverzekering gaan, de energierekening of de huur’’, verduidelijkt Renata van Huissteden van Sociaal wijkteam Wijdemeren. Sinds 1 januari 2021 worden betalingsachterstanden van een maand of langer doorgegeven aan gemeenten door verzekeraars, nutsbedrijven en woningbouwverenigingen. Vroegsignalering is de insteek. ‘’Vooral zorgen dat mensen financieel niet nog verder achterop raken.’’ Gelukkig is er niet in alle gevallen sprake van geldzorgen, constateren Renata en haar collega Soscha. Mensen kunnen de factuur zijn vergeten of lang op vakantie zijn geweest.

Budgetcoach

Maar net als in de rest van Nederland zijn er in Wijdemeren ook inwoners die er financieel niet uitkomen. Welk probleem er ook ligt, het team helpt iedereen met betalingsproblemen in de gemeente Wijdemeren. Hoe? Het is niet zo dat de gemeente de openstaande rekeningen betaalt. Wel biedt ze concrete tips, steun bij de administratie en hulp om waar mogelijk het inkomen te vergroten. ,,Per situatie wordt bekeken wat nodig is om uit de problemen te komen’’, zegt Renata. Bijvoorbeeld met de inzet van een budgetcoach. Er wordt besproken of mensen meer kunnen werken of relevante werkervaring kunnen opdoen met vrijwilligerswerk. ,,Het kan zijn dat mensen geen gebruik maken van aanvullende bijstand of regelingen uit het minimabeleid. Dan is er nog het sport- en cultuurfonds’’, legt Renata uit. Mensen met een laag inkomen kunnen de contributie van de sport- of muziekvereniging vergoed krijgen. Ook kunnen mensen voor een muziekinstrument of sportartikel een bijdrage ontvangen tot honderd euro. Maar lang niet iedereen is daarvan op de hoogte.

Vrijwilligheid

Als het water iemand aan de lippen staat, kan het wijkteam rust brengen door een betalingsregeling met de deurwaarder af te spreken. Wie achterloopt met betalen, krijgt niet direct bezoek aan huis. Eerst wordt telefonisch contact gelegd. Bij hogere schulden gaat het wijkteam bij mensen langs om samen een oplossing te vinden. ,,Maar enkel op basis van vrijwilligheid’’, benadrukt Renata. ,,Liefst 95 procent ervaart onze hulp als positief’’, schat Soscha in. Natuurlijk is er soms schaamte. Maar effectief is de hulp zeker. ,,We zien veel namen die aan ons doorgegeven worden later niet meer op de lijst terug.’’

Contact opnemen met het sociaal wijkteam kan via e-mail sociaalwijkteam@wijdemeren.nl. Zie ook www.wijdemeren.nl/betalingsachterstand