GOOI - De BEL-gemeenten dagen bewoners en elkaar uit om voor 31 oktober zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De 3 gemeenten doen dat zelf ook in de openbare ruimte. Ruim 150 Nederlandse gemeenten zijn dit jaar de strijd aangegaan om de tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.

55 voetbalvelden

Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK Tegelwippen. Dat staat gelijk aan circa 55 voetbalvelden. Het is de eerste keer dat de BEL gemeenten meedoen. De standen worden bijgehouden op de website, de teller vind je hier.

Waarom Tegelwippen?

Meer groen in de tuin en in de straat beperkt overlast door klimaatverandering - zoals hitte, droogte en wateroverlast door piekbuien. En dat geldt ook voor Blaricum, Eemnes en Laren. Nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Lancet, wijst zelfs uit dat het planten van bomen in steden het aantal sterfgevallen als gevolg van extreme hitte met maar liefst een derde kan verminderen. Ook levert groen een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid voor vogels, vlinders, bijen en andere beestjes in de tuin. De drie BEL gemeenten roepen daarom alle inwoners op om mee te wippen.

Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman, is ambassadeur van de campagne.

Al het water van flinke hoosbuien kan beter de grond in als onze tuinen werken als spons. Tijdens hete zomers scheelt een groene tuin zo een paar graden’, zegt Lodewijk. ‘Je hoeft niet gelijk de hele tuin in een keer aan te pakken. Begin gewoon eens met het wippen van 4 tegels en zet bijvoorbeeld wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt in de grond.

Staat van Nederlandse tuinen

Op dit moment is ruim een derde van de Nederlandse tuinen voor minimaal de helft betegeld. Dat blijkt uit een recent rapport van Stichting Steenbreek. In de 3 grote steden is zelfs bijna twee op de drie tuinen voor meer dan de helft dichtgelegd met tegels. Het NK Tegelwippen laat met dit kampioenschap zien dat het anders kan en dat ieder zijn steentje kan bijdragen voor een groener Nederland.

BEL gemeenten doen mee

Blaricum, Eemnes en Laren verwijderen de komende maanden tegels en roepen inwoners en bedrijven op hetzelfde te doen. Wethouder Frans Cornelis van Blaricum:

Een klimaatbestendig dorp is belangrijk voor nu en in de toekomst. Met de opknapbeurt van de Bijvanck doen we als gemeente Blaricum zelf ook een duit in het zakje.

Wethouder René ten Have van Eemnes benadrukt dat meedoen heel eenvoudig is.

Het is een kwestie van het aantal verwijderde tegels doorgeven via de website van het NK Tegelwippen. En onze Buitendienst komt ook nog eens gratis de overbodige tegels ophalen.

Wethouder Frits Westerkamp van Laren vult aan:

We maken Laren in een aantal jaar regenklaar. Als bewoners tegels verwijderen door groen is de kans op wateroverlast nog kleiner.

Gratis ophalen tegels

Tot en met 31 oktober kunnen inwoners van de BEL gemeenten hun overbodige tegels gratis laten ophalen door de Buitendienst van de BEL Combinatie. Op maandag rijdt de knijperwagen een ronde door Blaricum, Eemnes en Laren om tegels op te halen. Aanmelden gaat eenvoudig via de websites van de drie gemeenten. Hier is ook nog extra informatie te vinden. De webpagina’s zijn rechtstreeks te bereiken via www.blaricum.nl/nktegelwippen, www.eemnes.nl/nktegelwippen en www.laren.nl/nktegelwippen.

Inspiratie voor een groene(re) tuin

Veel inspiratie in de vorm van tuintips en best practices zijn gebundeld op de website van het NK Tegelwippen. Ook op de website van Stichting Steenbreek zijn veel tips te vinden.

Wint Blaricum, Eemnes of Laren de Gouden Schep of de Gouden Tegel?

Wippen is natuurlijk belangrijker dan winnen, maar bij een wedstrijd horen ook prijzen. De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de prestigieuze Gouden Schep. De gemeente met de meeste gewipte tegels de Gouden Tegel. Bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op de Publiekswipper award en mooie prijspakketten.

De BEL gemeenten gaan ook de onderlinge strijd aan. De onderlinge stand is te volgen via de website van het NK Tegelwippen.

Het NK Tegelwippen loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Iedereen kan gewipte tegels aanmelden via nk-tegelwippen.nl. Tegels worden opgeteld bij je gemeente en/of de Nationale Tegelteller. Het is een initiatief van creatief bureau Frank Lee i.s.m. collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en wordt gesteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman is ambassadeur van de campagne.