WIJDEMEREN - De dag van de traditionele lintjesregen is in de gemeente Wijdemeren niet ongemerkt voorbij gegaan. Burgemeester Larson reikte aan dhr. Middelman en mw. Baar de koninklijke onderscheiding uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis.

De gemeente Wijdemeren krijgt er één Ridder in de Orde van Oranje-Nassau bij en één Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

W.G. Middelman (56), Loosdrecht: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Dhr. Middelman heeft zich vele jaren op buitengewone wijze ingezet voor de samenleving. Al vanaf het begin van de jaren ’90 is hij betrokken bij de Rotterdam-Parijs-Run (Roparun), als deelnemer, sponsor en bestuurslid. Doel van dit jaarlijkse hardloop-evenement is om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor palliatieve zorg voor mensen met kanker. In 2014 richtte dhr. Middelman de stichting ZoalsJan op om ALS-patiënten te helpen bij de aanschaf van hulpmiddelen en de inkoop van diensten om de kwaliteit van leven te verhogen. De stichting organiseert hiervoor verschillende sportevenementen zoals Cool4ALS, Run4ALS en Alles4ALS. Bij deze evenementen is dhr. Middelman een onmisbare drijvende kracht. Inmiddels heeft hij met zijn stichting ruim een miljoen euro opgehaald voor ALS-patiënten en is stichting ZoalsJan uitgegroeid van een lokaal initiatief tot een landelijk erkende stichting. Toen dhr. Middelman in 2018 te horen kreeg dat zijn echtgenote een zeldzame vorm van beenmergkanker heeft, besloot hij om een platform op te zetten voor uitbehandelde patiënten. Daaruit vloeide Teamuitbehandeld.nl. Daarnaast is hij actief voor de Rotary Baarn–Soest.

Met zijn initiatieven en prestaties heeft dhr. Middelman in maatschappelijk opzicht veel erkenning en respect verworven. Hij heeft een grote bijdrage geleverd aan de verlichting van vele terminale en palliatieve patiënten. Dat deed hij op een buitengewoon enthousiasmerende wijze, waarbij hij er in geslaagd is om vele belanghebbenden te verenigen.

A.M.E. Baar (79), Nederhorst den Berg: Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mw. Baar is een zeer actieve inwoner van Wijdemeren en zet zich al tientallen jaren in voor de gemeenschap. Zo is ze sinds 1988 actief binnen de Historische Kring Nederhorst den Berg. Mw. Baar is op dit moment de secretaris van de organisatie en draagt daarmee onder andere de zorg voor de uitvoering van de dagelijkse (administratieve) zaken. De Kring telt op dit moment ruim 500 leden. Ze doet veel voor de Kring, zoals bijdragen aan periodieke documenten, het bijhouden van de archieven, en het organiseren van vele lezingen en excursies. Daarnaast is mw. Baar vrijwilliger bij Stichting Oudhollandse Waterlinie (eerder Stichting het Groene Hart), een (zelfstandige) stichting die de waterlinie op de kaart wil zetten. Zij houdt zich onder meer bezig met de ondersteuning van een symposium, administratieve en huishoudelijke zaken, en de organisatie van culturele evenementen, zoals de Prinsenconcerten en festivals.

Mw. Baar staat bekend als een sociaal en zeer betrokken inwoner van Wijdemeren. Zij is gedreven en altijd bereid om zich in te zetten voor de gemeenschap. Tot op de dag van vandaag is zij op een zeer positieve manier van invloed op de leefbaarheid van Wijdemeren en van Nederhorst den Berg in het bijzonder. Zij zet zich onbaatzuchtig in voor de gemeenschap.