WEESP - Hoe krijgen we Weesp beter toegankelijk, zodat ook inwoners met een beperking volwaardig mee kunnen doen in onze samenleving? Met minder obstakels, duidelijker taal en meer oog voor elkaar. Van maandag 7 tot en met vrijdag 11 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid in Weesp. Doel: inwoners van Weesp nog meer bewustmaken dat mensen met een beperking mee moeten kunnen doen in onze samenleving.

Iedereen doet mee
We noemen dat ook wel een ‘inclusieve’ samenleving. Een samenleving waarin iedereen mee kan doen aan het maatschappelijk leven. Bijvoorbeeld aan onderwijs, arbeid, sport en cultuur. Het betekent ook dat informatie toegankelijk is voor iedereen. Net als fysieke toegankelijkheid. In de praktijk is dat niet altijd even makkelijk. Soms worden burgers met een beperking onbedoeld uitgesloten of zijn gebouwen niet goed toegankelijk voor bijvoorbeeld mensen in een rolstoel.

Houd de Lijn vrij! Help blinden en slechtzienden veilig over straat
Met de Week van de Toegankelijkheid vraagt de gemeente Weesp ook extra aandacht voor het vrijhouden van geleidelijnen. Dit zijn de geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en op stations. Blinden of slechtzienden voelen met hun taststok of voeten de ribbels om veilig van A naar B te komen. Wanneer er obstakels op de lijn staan, zoals fietsen, koffers, reclameborden of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en wordt op deze manier onnodig extra moeilijk gemaakt. De boodschap luidt dan ook: Houd de lijn vrij!

Op maandag 7 oktober worden de eerste stickers van ‘Houd de Lijn vrij’ geplaatst: om 15.30 uur bij NS-station Weesp. Wethouder Léon de Lange is aanwezig. U bent van harte welkom.

Aanpassen bushaltes
Daarnaast is de gemeente Weesp gestart met het aanpassen van de bushaltes. De oude hokjes worden verwijderd en op de opstapplaatsen die nog in gebruik zijn, komen nieuwe haltes met overkapping. De bestrating wordt dusdanig aangepast dat alle haltes beter toegankelijk worden voor mensen met een fysieke beperking. Zij moeten straks ook makkelijker in en uit kunnen stappen.

Knelpunten of suggesties?
Hebt u nog knelpunten of suggesties? Deel ze gerust op iedereendoetmee@weesp.nl of bel naar gemeente Weesp: (0294) 491 391.