Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection is een SMS-actie gestart om dolfijnen in gevangenschap te helpen. Met de protest-SMS-actie hoopt de organisatie Expedia Group ervan te overtuigen geen kaarten meer te verkopen voor attracties met dolfijnen. De reisorganisatie biedt kaartjes aan voor dolfijnenshows en dolfinaria, terwijl dolfijnen in gevangenschap dagelijks lijden.


World Animal Protection startte vorig jaar al een petitie om Expedia Group ervan te overtuigen geen kaartjes meer te verkopen voor dolfijnenattracties. Desondanks, want terwijl meer dan 300.000 mensen over de hele wereld hun handtekening zetten, blijft de reisgigant de dolfijnenattracties aanbieden. Daar moet snel een einde aan komen, aldus de internationale dierenbeschermingsorganisatie. World Animal Protection hoopt dat veel dierenvrienden in actie komen en Expedia met een SMS laten weten dat dit niet acceptabel is.

Sanne Kuijpers, campagnemanager bij World Animal Protection Nederland: ‘Wereldwijd worden 3.000 dolfijnen in gevangenschap gehouden. Het enige doel dat de dieren daar dienen is het vermaken van mensen. Voor de dieren zelf is het een leven lang in een kleine ruimte gevangen zitten in een onnatuurlijke omgeving, kunstjes doen in ruil voor dode vis, niet zelf kunnen jagen en veroordeeld zijn tot groepsgenoten die ze zelf niet hebben uitgekozen. Een leven in gevangenschap, is geen leven voor een dolfijn.’

Helaas wil Expedia Group tot nu toe nog niet in beweging komen, in tegenstelling tot bedrijven als TripAdvisor, Corendon, Virgin Holidays en Airbnb die dolfijnenattracties wel uit hun aanbod schrapten. World Animal Protection roept daarom dierenvrienden op een SMS te sturen aan Expedia. Kuijpers: ‘Met elke SMS gaat bij Expedia Group de telefoon over en wordt er een bericht afgespeeld waarin Expedia wordt opgeroepen te stoppen met de kaartverkoop.’

Onderzoek dolfijnen
Uit onderzoek naar dolfijnen in gevangenschap, Behind the Smile, blijkt dat wereldwijd 3029 dolfijnen verspreid over 366 dolfinaria in 54 verschillende landen in gevangenschap leven. Van Amerika tot Nederland en van Mexico en de Caraïben tot China. Jaarlijks leveren de dieren zo’n 1 tot 5 miljard euro op voor de eigenaren van de parken – waarbij horeca-inkomsten, merchandise en accommodaties nog niet eens meegerekend zijn.

World Animal Protection is voor een uitfasering: niet meer fokken met dolfijnen in gevangenschap, zodat de dolfijnen die nu in gevangenschap leven, de laatsten zijn. En dat er geen dolfijnen meer worden geboren, alleen maar om hun leven te slijten in gevangenschap, ter vermaak van mensen.