HILVERSUM - De Alexiatunnel bij de Oosterengweg in Hilversum is open. Fietsers, voetgangers, automobilisten en nood- en hulpdiensten rijden voortaan vlot en veilig onder het spoor door.


De Alexiatunnel zorgt voor verbetering van de doorstroming en veiligheid en geeft ruimte aan de HOV-bus die hier eind dit jaar gaat rijden. De bouw van deze eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland duurde bijna 2,5 jaar. Deze tijd was nodig vanwege de technische complexiteit door het bouwen op diepte in een drukke omgeving, zeer dichtbij woningen.

Samen vieren

Bewoners vierden zaterdag 6 augustus de opening van de Alexiatunnel met een feestelijke optocht door de voetgangers- en fietstunnel. De ondergelegen autotunnel is symbolisch geopend door een stoet betrokken hulpdiensten die als eerste door de onderdoorgang reden, gevolgd door een werfauto van de gemeente en een elektrische bus. In juli werd de naam van de onderdoorgang al officieel onthult.

Werk aan het spoor

In de omgeving van de Alexiatunnel worden de komende maanden nog werkzaamheden uitgevoerd. Zo werkt ProRail tussen 6 en 11 augustus 2022 aan het spoor in en rondom Hilversum. In deze periode rijden er geen treinen van en naar Hilversum. Na de opening van de Alexiatunnel is de tijdelijke spooroverweg op de Mussenstraat afgesloten waarna de hekwerken en geluidsschermen terug worden geplaatst. Vanaf zondagnacht 7 augustus 2022 zijn er ook werkzaamheden bij de Oude Amersfoortseweg. Ter hoogte van het Wandelpad komt op de busbaan een spooroverweg voor de HOV-bus die hier straks het spoor kruist op weg naar het busstation.

Stipt openbaar vervoer

Tussen Hilversum en Huizen komt een hoogwaardige busverbinding. De bus is een goed alternatief voor de auto en zorgt voor regionale bereikbaarheid van bijvoorbeeld het ziekenhuis. In Hilversum rijdt de HOV-bus eind dit jaar over een vrijliggende busbaan tussen de A27 en het busstation. De HOV-bus rijdt straks bij de Alexiatunnel bovenlangs langs het overige verkeer. Hierdoor kan iedereen die in ’t Gooi woont of werkt erop rekenen dat de bus op tijd is, ook in de spits.