HILVERSUM - De Alexiatunnel in Hilversum is de winnaar van de Hilversumse Architectuurprijs. De vakjury koos op 20 april voor de Alexiatunnel. De provincie Noord-Holland en partners BAM Infra en ProRail zijn trots op het juryrapport en het winnen van de prijs.


Functioneel ontwerp en bijzonder bouwproces

Door de aanleg van de Alexiatunnel is volgens de jury Hilversum beter bereikbaar, is er sprake van een flinke gebiedsverbetering en geeft de tunnel ruimte aan zowel de fiets als de auto. Ook wordt de eenvoud en het kwaliteitsniveau van het ontwerp, de detaillering, de materiaalkeuze en de afwerking van het project gewaardeerd. Ook geeft de jury grote complimenten voor het ontwerp- en bouwproces waar de omwonenden intensief bij betrokken zijn geweest.

Project HOV in ’t Gooi

De Alexiatunnel is onderdeel van het project HOV in ’t Gooi en maakt deel uit van de HOV-busverbinding tussen Huizen en Hilversum. De gebouwde tunnel is de eerste dubbellaagse spooronderdoorgang van Nederland. Het bestaat uit een boven elkaar gelegen buis voor snelverkeer (auto’s) en langzaam verkeer (voetgangers en fietsers). Tijdens het ontwerpen en bouwen van deze onderdoorgang was veel aandacht voor detaillering, materiaalgebruik en sociale veiligheid. De tunnel is ontworpen door A&E architecten en POSAD/MAXWAN.