HILVERSUM - De internationaal geprezen kunstenares Marianne Houtkamp (Amsterdam 1948) neemt afscheid van haar Larense atelier. De meer dan 70 sculpturen die hieruit afkomstig zijn, worden van 13 t/m 15 december verkocht aan de hoogstbiedende bij Van Zadelhoff Veilingen & Taxaties in Hilversum. Tijdens de kijkdagen op zaterdag 12 en zondag 13 december kunnen de kunstwerken live bezichtigd worden, naast de ruim 2.800 andere kavels aan kunst en antiek uit de decemberveiling. Zo kunnen liefhebbers en collectioneurs nog een laatste oplage van hun favoriete sculptuur proberen te bemachtigen, voordat de 72-jarige kunstenares er definitief mee ophoudt.

“Asante Sana”, oftewel ‘heel erg bedankt’ in het Swahilisch. Dat is de boodschap die de kunstenares graag mee wil geven tijdens de tentoonstelling. Dankbaar is zij voor de veertig jaar die ze heeft mogen wijden aan het kunstenaarschap en haar trouwe klantenkring welke zich, net als haar oeuvre, niet tot de Nederlandse grenzen beperkt. Zo had zij de eer om haar sculptuur “Schoolboy” in opdracht van TPG te overhandigen aan de voormalig secretarisgeneraal van de VN, Kofi Annan en maakte zij in 2014 de George McGovern Leadership Award voor het World Food Program welke werd uitgereikt door de toemalige Vice-President Joe Biden. Voorzitster Stabenow nam de prijs in ontvangst voor haar inspanningen in het bestrijden van wereldwijde honger. De sculptuur die Marianne maakte, getiteld "Bright Future", is een ode aan hoop, waarin een moeder haar kind optilt met nieuwe kansen in het verschiet. Dat dit thema Marianne aansprak is niet zo verwonderlijk, want in haar persoonlijke leven heeft zij zich ook jarenlang ingespannen voor de liefdadigheidsstichting Watoto Samburu, waarmee ze de onbemiddelde kinderen van de Samburu heeft ondersteund. Een deel van de opbrengst van de veiling zal daarom ook uitgaan naar de stichting die zij samen met haar man Hans oprichtte.

Uiteraard mag een klein verzamelaarsexemplaar van de beeldengroep “De Klepperman van Elleven” niet in de veiling ontbreken. De beeldengroep die in 2000 in het groot in opdracht van de Rabobank Laren-Blaricum vervaardigd werd, is tot op heden een kenmerkend dorpsbeeld. Ter gelegenheid van het afscheidsjubileum liet Van Zadelhoff een korte documentaire over de kunstenares maken welke te zien is op het Youtube kanaal van het veilinghuis.